Вести

Представа „Васа Железнова и други“ са великим успехом изведена на Руском међународном позоришном фестивалу у Нижњем Новгороду

21 октобар 2021

Представа „Васа Железнова и други“, по делима Максима Горког, у адаптацији и режији Златка Свибена, изведена је 18. октобра са великим успехом на Руском међународном позоришном фестивалу у Нижњем Новгороду.

У сали Државног академског драмског позоришта, публика је са одушевљењем прихватила ову интригантну драму, чију основу чини друга верзија „Васе Железнове“ Максима Горког из 1935. године, а адаптација садржи и драматизоване делове из његовог романа „Дело Артамонових“, призоре и нека лица из прве верзије „Васе Железнове“ (Мати), међуигру и лица из „Песме о Соколу“ и епилог, такође, према роману Горког - „Фома Гордејев“.

После  два сата веома надахнуте игре наших уметника, гледаоци су овацијама и узвицима „браво“ поздравили комплетан ансамбл на челу са првакињом Драме Љиљаном Благојевић која је тумачила насловну јунакињу Васу, власницу бродарског предузећа.

У подели су били и Петар Божовић, Радмила Живковић (први пут у улози врачаре Барскаје), Небојша Kундачина, Гојко Балетић, Соња Kолачарић, Бојана Стефановић, Бранислав Томашевић, Бојан Kривокапић, Радован Миљанић, Вања Милачић, Зорана Бећић, Бојана Бамбић, Теодора Драгићевић, Немања Стаматовић, Богдан Богдановић, Лука Павловић и дечак Гаврило Иванковић.

У представи су учествовали и балетски играчи Маја Стојаков и Милош Живановић.

Галерија