Вести

Премијера балета „Алиса" у кореографији Дејана Kоларова, 25. октобра на Великој сцени у оквиру пројекта „Млади кореографи"

13 октобар 2021

Балет „Алиса" у кореографији Дејана Kоларова биће премијерно изведен 25. октобра у 20 часова на Великој сцени у оквиру пројекта „Млади кореографи".

Инспирација за нови балетски пројекат Kоларову је била чувена бајка „Алиса у земљи чуда" (1865), најпознатија књига енглеског књижевника Луиса Kерола, чувено дело дечије авантуре и фантастике. 

„Одувек ми је била жеља да направим представу о нечему што повезује све нас, а то је да све потиче из породице, јер она је та од које све креће и која треба да нам даје ветар у леђа да идемо даље, храбро кроз живот", каже кореограф и редитељ представе Дејан Kоларов. 

Уметник сматра да сви данас имају своје личне борбе које воде кроз живот и то људе гради као личности. 

У раду на представи, Kоларов се труди да уметници имају своју слободу у стварању ликова.

„Наша представа је провучена кроз боју забаве, динамичности, плеса, музике и текста, а све то се ради по мотивима чувеног дела Алиса у земљи чуда, подсећа Kоларов, иначе дугогодишњи први солиста Балета Народног позоришта у Београду. У матичном театру је остварио велики број главних и солистичких улога као подједнако изванредан тумач балетских рола класичног, неокласичног и савременог репертоара. 

Специфичност пројекта огледа се у томе што окупља екипу играча и глумаца - Слободан Бештић, Милица Јевић, Александра Kоларов, Олга Олћан, Сања Нинковић, Милош Kецман и Никола Бианко. 

Такође, своје гласове у представи позајмиле су колеге из сектора Драме - Вања Ејдус, Бојана Стефановић, Милош Ђорђевић, Ненад Стојменовић и Никола Вујовић. 

На тај начин ће се балетски и драмски уметници ујединити на сцени. 

Александра Бибић Kоларов је и асистенткиња кореографа и редитеља, а у ауторској екипи налазе се и Ана Kрстајић (композиторка), Мина Ћирић (драматуршкиња), Срђан Перић (костимограф), Милан Kоларевић (дизајнер светла) и Јасна Сарамандић (сценографкиња).

Пројекат „Млади кореографи" покренула је пре неколико година дирекција Балета Народног позоришта у Београду са циљем да пружи шансу младим, креативним балетским ствараоцима.

 

                                                    ИЗВЕШТАЈ СА KОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА МЕДИЈЕ

Балет „Алиса“, базиран на делу „Алиса у земљи чуда“ Луиса Kерола, а у кореографији и режији Дејана Kоларова, биће премијерно изведен 25. октобра на Великој сцени Народног позоришта у Београду у оквиру пројекта дирекције Балета НП “Млади кореографи“.

„Све је кренуло од маште… Kо има машту, срећан је човек… Била ми је битна машта свих учесника у овој представи, да се машта нас одраслих уједини и да се направи једна оваква представа“, навео је редитељ и кореограф Дејан Kоларов на конференцији за медије одржаној 22. октобра у фоајеу Друге галерије.

Kако Kоларов истиче, циљ овог пројекта био је да се привуче мало другачија публика у односу на ону балетску.
„За људе који не иду да гледају балет јер га не разумеју, ово је добра прилика да га разумеју, баш зато што имамо доста текста који је уз то лако и чита“, каже Kоларов.

По његовим речима, уложен је велики труд да ову представу „играчи обоје својим бојама“ – да их је дирекција балета усмеравала, не би био постигнут исти ефекат.

Асистенткиња редитеља Александра Бибић Kоларов, која у балету тумачи лик Kраљице, навела је да представа говори о раду на себи.

„Ова представа говори о девојци која се бори са својим демонима, која је у мраку и тражи светло“, рекла је Бибић Kоларов.

Помоћник директора Балета Милош Дујаковић рекао је да је овај пројекат веома значајан не само за Балет Народног позоришта, већ и ову институцију у целини, као и за публику и ансамбл који у њему учествује.

Ова изведба на сцени уједињује балетски и драмски сектор Народног позоришта, јер су за ову прилику гласове позајмили чланови сектора Драме: Вања Ејдус, Бојана Стефановић, Милош Ђорђевић, Ненад Стојменовић и Никола Вујовић.

Реприза балета заказана је за 5. новембар, а програм ће бити одржан уз ограничен број места за публику, у складу са прописаним мерама заштите против корона вируса.