Vesti

Premijera baleta „Alisa" u koreografiji Dejana Kolarova, 25. oktobra na Velikoj sceni u okviru projekta „Mladi koreografi"

13 oktobar 2021

Balet „Alisa" u koreografiji Dejana Kolarova biće premijerno izveden 25. oktobra u 20 časova na Velikoj sceni u okviru projekta „Mladi koreografi".

Inspiracija za novi baletski projekat Kolarovu je bila čuvena bajka „Alisa u zemlji čuda" (1865), najpoznatija knjiga engleskog književnika Luisa Kerola, čuveno delo dečije avanture i fantastike. 

„Oduvek mi je bila želja da napravim predstavu o nečemu što povezuje sve nas, a to je da sve potiče iz porodice, jer ona je ta od koje sve kreće i koja treba da nam daje vetar u leđa da idemo dalje, hrabro kroz život", kaže koreograf i reditelj predstave Dejan Kolarov. 

Umetnik smatra da svi danas imaju svoje lične borbe koje vode kroz život i to ljude gradi kao ličnosti. 

U radu na predstavi, Kolarov se trudi da umetnici imaju svoju slobodu u stvaranju likova.

„Naša predstava je provučena kroz boju zabave, dinamičnosti, plesa, muzike i teksta, a sve to se radi po motivima čuvenog dela Alisa u zemlji čuda, podseća Kolarov, inače dugogodišnji prvi solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. U matičnom teatru je ostvario veliki broj glavnih i solističkih uloga kao podjednako izvanredan tumač baletskih rola klasičnog, neoklasičnog i savremenog repertoara. 

Specifičnost projekta ogleda se u tome što okuplja ekipu igrača i glumaca - Slobodan Beštić, Milica Jević, Aleksandra Kolarov, Olga Olćan, Sanja Ninković, Miloš Kecman i Nikola Bianko. 

Takođe, svoje glasove u predstavi pozajmile su kolege iz sektora Drame - Vanja Ejdus, Bojana Stefanović, Miloš Đorđević, Nenad Stojmenović i Nikola Vujović. 

Na taj način će se baletski i dramski umetnici ujediniti na sceni. 

Aleksandra Bibić Kolarov je i asistentkinja koreografa i reditelja, a u autorskoj ekipi nalaze se i Ana Krstajić (kompozitorka), Mina Ćirić (dramaturškinja), Srđan Perić (kostimograf), Milan Kolarević (dizajner svetla) i Jasna Saramandić (scenografkinja).

Projekat „Mladi koreografi" pokrenula je pre nekoliko godina direkcija Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem da pruži šansu mladim, kreativnim baletskim stvaraocima.

 

                                                    IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA MEDIJE

Balet „Alisa“, baziran na delu „Alisa u zemlji čuda“ Luisa Kerola, a u koreografiji i režiji Dejana Kolarova, biće premijerno izveden 25. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u okviru projekta direkcije Baleta NP “Mladi koreografi“.

„Sve je krenulo od mašte… Ko ima maštu, srećan je čovek… Bila mi je bitna mašta svih učesnika u ovoj predstavi, da se mašta nas odraslih ujedini i da se napravi jedna ovakva predstava“, naveo je reditelj i koreograf Dejan Kolarov na konferenciji za medije održanoj 22. oktobra u foajeu Druge galerije.

Kako Kolarov ističe, cilj ovog projekta bio je da se privuče malo drugačija publika u odnosu na onu baletsku.
„Za ljude koji ne idu da gledaju balet jer ga ne razumeju, ovo je dobra prilika da ga razumeju, baš zato što imamo dosta teksta koji je uz to lako i čita“, kaže Kolarov.

Po njegovim rečima, uložen je veliki trud da ovu predstavu „igrači oboje svojim bojama“ – da ih je direkcija baleta usmeravala, ne bi bio postignut isti efekat.

Asistentkinja reditelja Aleksandra Bibić Kolarov, koja u baletu tumači lik Kraljice, navela je da predstava govori o radu na sebi.

„Ova predstava govori o devojci koja se bori sa svojim demonima, koja je u mraku i traži svetlo“, rekla je Bibić Kolarov.

Pomoćnik direktora Baleta Miloš Dujaković rekao je da je ovaj projekat veoma značajan ne samo za Balet Narodnog pozorišta, već i ovu instituciju u celini, kao i za publiku i ansambl koji u njemu učestvuje.

Ova izvedba na sceni ujedinjuje baletski i dramski sektor Narodnog pozorišta, jer su za ovu priliku glasove pozajmili članovi sektora Drame: Vanja Ejdus, Bojana Stefanović, Miloš Đorđević, Nenad Stojmenović i Nikola Vujović.

Repriza baleta zakazana je za 5. novembar, a program će biti održan uz ograničen broj mesta za publiku, u skladu sa propisanim merama zaštite protiv korona virusa.