Вести

Премијера балета „Микеланђело" у кореографији и режији Мариа Радачовског, госта из Чешке, 28. априла на Великој сцени

22 април 2021

На данашњој конференцији за штампу најављена је премијера балета „Микеланђело", у кореографији и режији Мариа Радачовског, која је заказана за 28. април у 19 часова на Великој сцени.  Костимографија је поверена Катарини Грчић Николић, а сценографија и дизајн светла Мареку Холиу к.г.  

У подели су: Дејан Коларов, Никола Бианко, Милош Живановић, Ивана Савић Јаћић, Тијана Шебез, Олга Олћан, Бранко Сарић, Самуел Гест, Дејана Златановски, Теодора Спасић, Маја Стојаков, Милена Огризовић, Љиљана Велимиров, Сања Нинковић, Хосе Иглесиас и Антонио Бибо. 

Учествује целокупни ансамбл Балета Народног позоришта у Београду. 

Управница Народног позоришта, Ивана Вујић Коминац, обратила се присутним медијима:

„Тајна Микеланђела по мени, као редитељу, је пре свега тајна уметности која се опире свим канонима. Стварао је у време Ренесансе и донео нови сензибилитет препознат као сензибилитет Барока.  Микеланђело је као балетска форма узбудљив и радосна сам што наша публика може упознати Балет Народног позоришта на другачији начин и у другачијем жанру. "

Реч је препустила кореографу и редитељу Мариу Радачовском, госту из Чешке:

„Микеланђело је универзална, светска тема које сам увек желео да се додирнем. Трудио сам се, као аутор, да расветлим шта су чињенице које су довеле до стварања његових дела. Имам велико поштовање према Микеланђелу и дивим му се. Што сам више учио о њему, мање сам знао. "

На питање о музици у „Микеланђелу" наставља:
„Коришћена је музика старих мајстора из Ренесансе и почетка Барока. Кроз пресек музике старих мајстора и савременог облика игре направљен је контраст на ком се граде специфичну изрази. "

Дејан Коларов, првак балета који тумачи насловну улогу се обратио медијима: 

„Изазов у пројекту су ми Микеланћелови унутрашњи прогони и емоције које су га терале да прави савршена дела која трају вековима. Његови изазови су велика дела, тако да сцену доживљавам као празно парче папира где је мој задатак да је скроз обојим и на њу нанесем најбоље речи, мисли и енергију. Од самог почетка одлично сарађујем са Мариом и веома ми је драго због тога. "

Марек Холи, гост из Чешке, преноси своје утиске о раду:
„Упрок свим недаћама које су нас задесиле, дошли смо до премијере и веома сам задовољан. Ово је мој први пут да радим у Београду. Марио и ја смо се бавили унутрашњим везама и односима актера да би сама прича Микеланђела била у позадини балета. Бавили су се његовим визуелним језиком и у први план смо покушали да истакнемо настанак његових дела.  "

Константин Костјуков, в.д. директора Балета изјавио је следеће:
„Микеланђело је предиван наслов и апсолутно му је место у Народном позоришту. О њему треба непрестано причати свим генерацијама, о могућностима човека уколико има жељу, идеју, генијалност и дар од бога. 
Марио и ја се дуго познајемо и планирали смо да радимо заједно. Организација рада је све време на високом нивоу, тако да смо наш план испунили у целости, без икаквих отакзивања репертоара од септембра. Захваљујем се Управници, која је на челу, али и нашим играчима, који воде одговоран живот у доба Ковида, како би остали здрави. "
 

Галерија