Vesti

Premijera baleta „Mikelanđelo" u koreografiji i režiji Maria Radačovskog, gosta iz Češke, 28. aprila na Velikoj sceni

22 april 2021

Na današnjoj konferenciji za štampu najavljena je premijera baleta „Mikelanđelo", u koreografiji i režiji Maria Radačovskog, koja je zakazana za 28. april u 19 časova na Velikoj sceni.  Kostimografija je poverena Katarini Grčić Nikolić, a scenografija i dizajn svetla Mareku Holiu k.g.  

U podeli su: Dejan Kolarov, Nikola Bianko, Miloš Živanović, Ivana Savić Jaćić, Tijana Šebez, Olga Olćan, Branko Sarić, Samuel Gest, Dejana Zlatanovski, Teodora Spasić, Maja Stojakov, Milena Ogrizović, Ljiljana Velimirov, Sanja Ninković, Hose Iglesias i Antonio Bibo. 

Učestvuje celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Upravnica Narodnog pozorišta, Ivana Vujić Kominac, obratila se prisutnim medijima:

„Tajna Mikelanđela po meni, kao reditelju, je pre svega tajna umetnosti koja se opire svim kanonima. Stvarao je u vreme Renesanse i doneo novi senzibilitet prepoznat kao senzibilitet Baroka.  Mikelanđelo je kao baletska forma uzbudljiv i radosna sam što naša publika može upoznati Balet Narodnog pozorišta na drugačiji način i u drugačijem žanru. "

Reč je prepustila koreografu i reditelju Mariu Radačovskom, gostu iz Češke:

„Mikelanđelo je univerzalna, svetska tema koje sam uvek želeo da se dodirnem. Trudio sam se, kao autor, da rasvetlim šta su činjenice koje su dovele do stvaranja njegovih dela. Imam veliko poštovanje prema Mikelanđelu i divim mu se. Što sam više učio o njemu, manje sam znao. "

Na pitanje o muzici u „Mikelanđelu" nastavlja:
„Korišćena je muzika starih majstora iz Renesanse i početka Baroka. Kroz presek muzike starih majstora i savremenog oblika igre napravljen je kontrast na kom se grade specifičnu izrazi. "

Dejan Kolarov, prvak baleta koji tumači naslovnu ulogu se obratio medijima: 

„Izazov u projektu su mi Mikelanćelovi unutrašnji progoni i emocije koje su ga terale da pravi savršena dela koja traju vekovima. Njegovi izazovi su velika dela, tako da scenu doživljavam kao prazno parče papira gde je moj zadatak da je skroz obojim i na nju nanesem najbolje reči, misli i energiju. Od samog početka odlično sarađujem sa Mariom i veoma mi je drago zbog toga. "

Marek Holi, gost iz Češke, prenosi svoje utiske o radu:
„Uprok svim nedaćama koje su nas zadesile, došli smo do premijere i veoma sam zadovoljan. Ovo je moj prvi put da radim u Beogradu. Mario i ja smo se bavili unutrašnjim vezama i odnosima aktera da bi sama priča Mikelanđela bila u pozadini baleta. Bavili su se njegovim vizuelnim jezikom i u prvi plan smo pokušali da istaknemo nastanak njegovih dela.  "

Konstantin Kostjukov, v.d. direktora Baleta izjavio je sledeće:
„Mikelanđelo je predivan naslov i apsolutno mu je mesto u Narodnom pozorištu. O njemu treba neprestano pričati svim generacijama, o mogućnostima čoveka ukoliko ima želju, ideju, genijalnost i dar od boga. 
Mario i ja se dugo poznajemo i planirali smo da radimo zajedno. Organizacija rada je sve vreme na visokom nivou, tako da smo naš plan ispunili u celosti, bez ikakvih otakzivanja repertoara od septembra. Zahvaljujem se Upravnici, koja je na čelu, ali i našim igračima, koji vode odgovoran život u doba Kovida, kako bi ostali zdravi. "
 

Galerija