Вести

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „ЖИВОТ ЈЕ САН“ У РЕЖИЈИ СЛОБОДАНА УНКОВСКОГ НАЈАВЉЕНА ЗА 23. ЈАНУАР

19 јануар 2012

Драма “Живот је сан” Педра Калдерона де ла Барке, у режији Слободана Унковског биће премијерно изведена у понедељак 23. јануара у 19,30 часова на Великој сцени.

На конференцији за новинаре, одржаној у Музеју Народног позоришта, шеф сектора маркетинга Љиљана Лазић Михајловић казала је да су у подели Предраг Ејдус (Базилије, пољски краљ), Никола Ракочевић (Сигизмунд, кнез), Борис Пинговић (Астолфо, кнез московски), Борис Комненић (Клотадо, старац), Бојан Димитријевић (Кларин, лакрдијаш), Наташа Нинковић (Стела, принцеза), Нада Шаргин (Росаура, дама), као и студенти и студенткиње треће и четврте године Факултета драмских уметности у Београду у класи  Биљане Машић и Гордане Марић.
Додала је да ће претпремијера бити изведена у недељу 22. јануара, док је прва реприза заказана за 1. фебруар.
Уметничкој и сарадничкој екипи успешну премијеру пожелели су управник Божидар Ђуровић и директорка Драме Молина Удовички Фотез која је, између осталог, рекла да би ова представа „требало да буде круна свега онога што смо урадили у овој сезони“.
- Калдеронов комад је био мој први сан када ме је управник прошлог јуна позвао на разговор о репертоару. Срећом, Унковски је био у могућности да прихвати и убрзо смо почели заједно да сањамо - казала је она.
Унковски, коме је ово друга режија у Народном позоришту, оценио је да је Калдерон написао један од најзначајнијих текстова светске драмске литературе.
- Њему увек можете да се вратите. Веома је узбудљив, леп и интересантан за размишљање. Са друге стране, компликован је за рад, полифон је, има више слојева и тражи један озбиљан напор целе екипе која је у овом случају била веома добра – рекао је Унковски који је овај комад први пут радио 1993. године у Македонском националном театру у Скопљу.
- Покушали смо да направимо једну представу која је више везана за снове и неку реалност, а мање за политику. Имамо једну палату снову у којој се разним људима догађају разне судбине и где се мешају реалност, снови и наравно она вечна питања о смислу живота – казао је Унковски који је на истој сцени, 2008. године веома успешно поставио драму „Фигарова женидба и развод“.
Сценограф Мета Хочевар изразила је задовољство што први пут ради у Народном позоришту у Београду, као и што поново сарађује са Унковским јер су “на истој таласној дужини”.
- Тражили смо простор игре који омогућава различите нивое доживљавања и атмосфере. Покушали смо да отворимо сцену као вертикалан простор. У визуелном смислу ту нема великих захвата, него су односи међу елементима ти који формулишу простор - рекла је она.
Млади глумац Никола Ракочевић, коме је поверена главна улога, истакао је да је током рада на овом комаду веома много научио, захваљујући, пре свега Унковском, али и својим колегама.
- Драго ми је да играм у једној оваквој представи, јер мислим да у ово време и те како има смисла бавити се причом коју нам она нуди. Та питања које је писац поставио некада, потпуно су актуелна и данас – подсетио је Ракочевић.  
Предраг Ејдус је рекао да су пробе биле веома инспиративане и да су се одвијале без неких застоја и неспоразума.
- Имали смо један трагалачки процес у оквиру којег смо се често допуњавали различитим идејама. Комад је веома слојевит и може да се чита на заиста много начина. У овој поставци, Унко је потпуно свесно отклонио све политичке импликације, иако се оне, захваљујући тексту, сасвим легитимно могу радити. Наравно, оне постоје, али су сасвим у другом плану. То сновиђење и та нека танка линија између реалног живота и сна, овде је урађена веома маштовито. То је нешто што ми се заиста допало и надам се да ће то допрети и до публике.
У сарадничкој екипи се налазе Славко Милановић (драматург), Мета Хочевар к.г. (сценограф), Јелена и Светлана Проковић к.г. (костимографи), Ирена Поповић к.г. (композитор)...
 “Живот је сан” је мисаоно-филозофска драма, настала у периоду барока 1636. године.
М.Б.