Вести

Преминуо је Дејан Мијач, један од наших највећих позоришних редитеља

5 април 2022

Данас је у 87. години преминуо један од наших најзначајнијих и највећих позоришних редитеља, професор и академик Дејан Мијач.

Рођен је у 17. априла 1934. Бијељини, режирао је на сценама Југословенског драмског позоришта, Атељеа 212, Звездара театра, Позоришта Бошко Буха, Народних позоришта у Београду, Нишу, Сомбору, Сарајеву, Тузили, Београдског драмског позоришта, Хрватског народног казалишта Јазавац, ХНК Сплит, ХНК Ријека...

Био је члан Српског народног позоришта у Новом Саду, професор позоришне режије на Факултету драмских уметности у Београду од 1972. до 1997. године, а од 1978. водио је и класу глуме на Академији уметности у Новом Саду.

Дипломирао је на Академији за позоришну уметност 1957. године у класи професора Вјекослава Афрића. Дипломску представу „Плуг и звезде“ поставио је на сцени Народног позоришта у Тузли, где је добио први ангажман.

У каријери дугој више од шест деценија, Мијач је режирао домаћа и светска класична драмска дела, успостављајући нове стандарде у позоришту, уводећи модерна тумачења класике и отварајући и откривајући нове перспективе у савременим драмским текстовима.

Био је добитник бројних награда и уметничких признања, укључујући осам Стеријиних награда и Стеријине награде за заслуге на унапређењу позоришне уметности и културе.

У новембру 2021. постао је члан Српске академије наука и уметности (САНУ).