Преминуо познати српски глумац Иван Бекјарев (1946-2020)

16 новембар 2020

Познати српски глумац Иван Бекјарев, који је током богате каријере одиграо више од 150 позоришних улога, снимио преко 50 филмова и наступао у нашим бројним телевизијским серијама, преминуо је 16. новембра у Београду у 75. години. 

У Народном позоришту у Београду с великим успехом је играо у представама “Побратим” (Јордан) по тексту Новице Савића и  режији Боре Григоровића, као и “Сабирном центру” (Доктор Kатић - у алтернацији са Предрагом Тасовцем) који је по истоименом комаду Душана Kовачевића режирао Божидар Ђуровић. 
 
Бекајрев је један од најзначајнијих југословенских, односно српских глумаца, који се огледао са подједнаким успехом у свим жанровима. 

Рођен је у Београду 1946. године, а завршио је Шесту београдску гимназију и након тога уписао Факултет драмских уметности у генерацији са Јосифом Татићем и Миланом Гутовићем.

Прву филмску улогу остварио је у филму Боксери иду у рај 1967. године.

Ипак, највећу популарност стекао је тумачењем ликова у култним ТВ серијама – Стевана Kурчубића у “Бољем животу" и Бошка Деспотовића у "Срећним људима".

Остаће упамћен и као Цане Kурбла у "Отписанима" и његовој познатој узричици у њој, као и по улогама у серијама "Kрај династије Обреновић", "Горки плодови", "Више од игре".

За улогу злогласног управника нацистичког логора Светозара Вујковића у серији "Бањица" 1984. године проглашен је за ТВ личност године.

Гајио је велику љубав према позоришту, а током своје дуге каријере одиграо је више од 150 улога. Био је дугогодишњи првак Југословенског драмског позоришта, а за 33 године проведене у њему одиграо је 60 улога.

Иако је глумачким стажом био веома везан за Југословенско драмско, Бекјарев је гостовао у бројним другим позориштима у Београду и Србији.

Осим богате ТВ и позоришне каријере, снимио је више од 50 филмова.

Обрео се и као водитељ, а 1970. године рекао је прво "Добар дан" на новом Студију Б. Дуго година је водио култну радијску емисију "Мислим на вас, мислите на мене" на "Београду-202".