Вести

ПРИХОД ОД ПРЕДСТАВЕ “ЛАЖА И ПАРАЛАЖА“ ЗА СРПСКЕ ЕНКЛАВЕ НА КОСОВУ

19 април 2011

На Сцени „Раша Плаовић“ 29. априла (20,30) и дан касније, у матине термину (12,00) биће одиграна представа „Лажа и паралажа“, а комплетан приход ће бити уплаћен у фонд акције “Храна за енклаве – Храна за све”.

Представа, по тексту Јована Стерије Поповића у режији Југа Радивојевића, премијерно је изведена 25. марта 2006. године, а у подели су Борис Комненић, Наташа Нинковић, Михајло Лађевац, Милан Гутовић, Небојша Дугалић и Добрила Ћирковић.
Управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић каже да та установа поздравља акцију Фонда Б92 „Храна за енклаве – Храна за све“ којом ова реномирана информативна кућа по ко зна који пут показује изузетну сензитивност за људску невољу, као и друштвену одговорност.
Врата наше Куће су већ неколико година широм отворена пријатељима из Драме на српском језику Народног позоришта Приштина, која је измештена у Косовску Митровицу. Колеге са Косова део свог репертоара спремају на сценама Народног позоришта, играју своје представе пред београдском публиком, а пре извесног времена је и наша представа „Ковачи“ гостовала у енклавама на Косову и Метохији, у оквиру акције Министарства културе „Србија у Србији“. Одлука да се придружимо акцији „Храна за енклаве – Храна за све“ и да у оквиру ње сав приход од играња наше популарне представе „Лажа и паралажа“ уплатимо у Фонд је наш скромни допринос бризи за људе којима ја поред основних средстава за живот неопходна и пажња, макар симболично предочено сазнање да нису сами и заборављени – наглашава Ђуровић.
Иначе, приликом недавне посете делегације Фонда Б92 и најзначајнијих донатора акције “Храна за енклаве – Храна за све” Косову, оцењено је да се народне кухиње у српским енклавама Косовског поморавља већ дуже време налазе у критичној ситуацији и на ивици су затварања, пошто нису ни у систему косовске, а ни српске државе.
Том приликом, у сусрету са епископом рашко-призренским Теодосијем, констатовано је да недостају намирнице и средстава за набавку хране како би кухиње могле да функционишу.
Зато је Фонд Б92 и покренуо ову акцију која директно треба да помогне преко 1.800 корисника овог вида помоћи. У првих неколико недеља акције “Храна за енклаве”, обезбеђено је 65 тона брашна, 2 тоне тестенине, 1.080 литара уља, шлепер млечних производа, шећер, кувани парадајз и друге животне намирнице неопходне за припрему хране. За децу из енклава Косова и Метохије обезбеђена је нова гардероба, као и пакетићи са играчкама.
Први конвој обишао је седиште епархије у Грачаници, село Прековац у коме се припрема храна за народне кухиње, тамошњу основну школу, као и најугроженије породице, попут фамилије Савић која има 12 чланова, од којих су деветоро деца.
Након великог успеха ове акције, Фонд Б92 позива и друге донаторе да се прикључе акцији помоћи народним кухињама у српским енклавама на Косову донацијама у намирницама неопходним за припрему хране, као и у новцу. У припреми је други конвој који ће доставити нову количину намирница угроженим енклавама.
За све додатне информације можете се обратити Фонду Б92 на телефон +381.64.815.12.42