Вести

Примадона Јадранка Јовановић добитник Награде „Браћа Карић“ у области културе и уметности

20 новембар 2017

Првакиња опере Народног позоришта у Београду мецосопран Јадранка Јовановић овогодишњи је добитник Награде „Браћа Карић“ за изузетан допринос култури и уметности.

Престижно признање уручено јој је на свечаности одржаној у понедељак 20. новембра на Великој сцени Националног театра, а куриозитет је што је ове године, први пут, додељено искључиво женама – снажним, харизматичним личностима, са израженим карактером које годинама храбро заступају своје ставове.

У образложењу жирија, између осталог је наведено да је ова вишеструко награђивана уметница „својим анђеоским гласом, школованим у Србији, освојила највеће светске позорнице“.

„Јадранка Јовановић, рођена у Београду, на Факултету музичке уметности стекла је две универзитетске дипломе: на теоретском одсеку и на одсеку за соло певање. На одсеку за соло певање је и магистрирала. Дебитовала је у улози Розине 1981. године у "Севиљском берберину", Ђоакина Росинија у Народном позоришту у Београду. Музика је за њу нешто што увек може истински да је препороди. Њена међународна каријера започела је у миланској "Скали" где је певала у операма "Кармен" и "Андре Сеније". У истом театру певала је насловну улогу у опери "Орфеј", на првом светском извођењу овог дела. Гостовала је на оперским сценама Италије, Шпаније, Француске, Бразила, Мексика, Јапана, Грчке, Португала, Ирске, Енглеске, Канаде, Америке… на више од 120 сцена света – пише у образложењу и подсећа да је поред бројних главних улога у Опери Народног позоришта, Јадранка Јовановић била почаствована да пева јубиларно извођење „Кармен“, којим је обележена двадесетогодишњица од последње премијере истоимене опере.

„Померајући границе очекиваног унутар сопствене професије Јадранка Јовановић се опробала и као аутор и једини извођач многих солистичко - сценских продукција, од којих је нарочито био запажен сценски приказ циганских песама класичне музике, под називом "Цигански Романсеро". Поводом стогодишњице Вердијеве смрти извела је концерт под називом "Вердијеве диве", а поводом двестоте годишњице Пушкина, обликовала је читав низ његових песама, највећих руских композитора. За ту представу названу "Пушкинијана" добила је специјалну повељу Руског министарства културе. Јадранка Јовановић је обогатила музички репертоар Србије тако што је прва извела велики број до тада непознатих дела и музичких раритета. Наступала је са Хозе Карерасом, Хозе Куром, Петером Дворским, Пласидом Домингом, уз диригенте Клаудија Абада, Рикарда Мутија, Ричарда Бонинга. Ипак, остала је "везана за Србију", иако је још на почетки каријере имала бројне понуде да остане напољу.... Остала је овде, зато што је увек била и остала своја. Зато што је права, изворна дива, доминантна у светским оквирима, а поносна на своје порекло. Зато јој и Карић фондација додељује Награду "Браћа Карић" за изузетна достигнућа у уметности”, наведено је у образложењу ове награде која је додељена јубиларни 20. пут.

Осим Јадранке Јовановић, ово интернационално признање добили су и председница горњег дома Парламента Руске Федерације Валентина Ивановна Матвијенко, (у области јачања мира, сарадње и пријатељства међу народима), хуманиста Муниба Мазари (хуманитарне активности), новинарка Ружа Ћирковић (новинарство, публицистика и издаваштво) и репрезентативка Србије у стрељаштву Јасна Шекарић (спорт).

Награда „Браћа Карић“ успостављена је као плод вере у неисцрпну памет и вредност, пре свега сопственог народа, а намера јој је да буде подстицај и мотив за све оне који стварају.

Награда вреднује највиша достигнућа стваралаштва у областима културе и уметности, научног и истраживачког рада, новинарства, публицистике и издаваштва, економије и привреде, те хуманитарних активности које јачају мир, сарадњу и пријатељство међу народима.
М.Б.