СОПРАН САЊА КЕРКЕЗ ОДРЖАЛА СОЛИСТИЧКИ КОНЦЕРТ НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

29 мај 2014

Првакиња Опере Народног позоришта у Београду сопран Сања Керкез одржала је у четвртак 29. маја на Великој сцени солистички концерт под називом "Тај дивни живот/ Quelle Belle Viе", у режији Александра Николића.
Наступ је отворен композицијом "Игра сатова" из Понкијелијеве "Ђоконде" коју је под диригентском управом Ђорђа Павловића извео Оркестар Опере, а потом је на сцену, поздрављена снажним аплаузом, изашла  Керкез која је отпевала арију Манон из истоимене опере Жила Маснеа.
Чувени француски композитор Масне био је заступљен и у следећој нумери - арији Химене "О, плачите очи моје" из опере "Сид" коју је написао 1885. године.
Уследиле су, потом, арија Маргарете ("Арија о накиту") из Гуноовог "Фауста", композиција "Месечина" из "Бергманске свите", једне од најпознатијих клавирских свита Клода Дебисија, за коју је оркестрацију урадио Андре Капле и романса оп. 4 бр. 4 "Не певај, лепотице" Сергеја В. Рахмањинова.
На концерту су као гости, такође поздрављени бурним аплаузом публике, наступили првак Опере Иван Томашев и примадона Јадранка Јовановић.
Бас Томашев се представио аријом Мефиста "Рондо о златном телету" из поменутог Гуноовог "Фауста", док је мецосопран Јовановић са колегиницом Керкез извела дует Никлауса и Ђулијете из "Хофманових прича", прве и једине опере париског композитора немачког порекла Жака Офенбаха. Други део концерта отворен је "Валцером" из свите "Маскарада" Арама Хачатурјана, а настављен Вокализом (оп. 34 бр 14.) Рахмањинова.
У блоку посвећеном гостима, Томашев је извео арију Грјемина из "Евгенија Оњегина" Петра Иљича Чајковског, а Јовановићева "Хабанеру" из најпознатије опере Жоржа Бизеа "Кармен".
У оквиру програма, публика је могла да ужива и у Хачатурјановој "Успаванци" из балета Гајане, арији Франческе из опере "Франческа да Римини" Сергеја Рахмањинова и арији Јулије "Желим да живим" из "Ромеа и Јулије" Шарла Гуноа.
Званични део концерта завршен је аријом Луиз "Од дана..." из опере "Луиз" француског композитора Гистава Шарпантјеа.
На бис, Керкез је са Јадранком Јовановић извела дует "Мира о Норма" из Белинијеве "Норме", а потом се од публике опростила аријом Ђудите из истоимене опере Франца Лехара.
Клавирски сарадници били су Глеб Горбунов и Стефан Зекић, концертмајстор Весна Јансенс, сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме је креирала Марија Шабић, док је за видео дизајн био задужен Петар Антоновић.
Део прихода од продатих улазница биће намењен пострадалима од поплава у Србији.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ