Вести

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ПОЗОРИШТЕ У ОКУПИРАНОЈ СРБИЈИ“ 4. 10. У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

30 септембар 2011

У оквиру циклуса „Промоције“, у уторак 4. октобра у 18 часова у Музеју Народног позоришта, биће представљена књига Боре Мајданца „Позориште у окупираној Србији“ коју су заједнички објавили Удружење драмских уметника Србије и КИЗ „Алтера“.

Поред аутора, о књизи ће говорити драмска уметница Ксенија Јовановић, председник Удружења драмских уметника Србије Љиљана Ђурић, професор Факултета драмских уметности у пензији Алојз Ујес и театролог Јован Ћирилов.
Поднаслов књиге је "Позоришна политика у Србији 1941-1944",  а управо из те области искусни архивски стручњак Мајданац одбранио је 2007. године докторску дисертацију на Факултету драмских уметности.
Како у поговору књиге наводи Ујес, реч је о изучавању вероватно најсложенијег позоришног система у Европи за време Другог светског рата.
Ово дело трајне вредности створено је дуготрајним и упорним радом аутора, који је пре свега проналажењем нових, непознатих докумената, великим бројем фотографија (портрета, сцена из представа, зграда, архивских аката), тумачењем и теоријским сажимањем бројне стручне литературе успео да реконструише систем културне и позоришне политике у доба окупације.
То је први рад којим се обухвата цела Србија и њена позоришна делатност у периоду 1941-1945, са свим позоришним сегментима, истиче Ујес.
М.Б.