Вести

Првак Драме Народног позоришта Слободан Бештић апсолутни победник 46. Фестивала монодраме и пантомиме у Земуну

4 јул 2021

Апсолутни победник 46. Фестивала монодраме и пантомиме у Земуну је првак Драме Народног позоришта Слободан Бештић с представом „Ноћни писац“, ауторским пројектом Јана Фабра, светски признатог, мултимедијалног белгијског уметника и Народног позоришта.

Бештићу су припала оба фестивалска признања - Златна колајна „Маја Димитријевић" за монодраму, коју додељује стручни жири, и Награда публике Златна колајна „Синиша Дашић“.

Стручни жири радио је у саставу Татјана Мандић Ригонат, редитељ (председник), Иван Прековћ, глумац и Бојан Kривокапић, глумац.

Жири публике радио је у саставу Љиљана Зоркић, новинар, председник жирија, Јелена Марков, инжењер геологије, Ана Ивковић, филолог, Марија Живковић Николић, дипл. етнолог антрополог и Михајло Дашић, дипломирани економиста.

 

Образложење стручног жирија
Фестивал монодраме и пантомиме је празник који ево већ 46 година славимо захваљујући позоришним посвећеницима и онима који га организују и обликују као и уметницима који негују монодраму као специфичан позоришни облик.

Велика је част и одговорност бити у жирију. Уметност није спорт којем је својствено такмичење и зато свако награђивање говори нешто и онима који одлучују о наградама. Ове године видели смо седам потпуно различитих по садржају форми, избору уметничких средстава, уметничкој експресији, монодрамских остварења. Видели смо на сцени уметнике различитих генерација: Петра Божовића, Николину Вујевић, Наташу Петровић, Бошка Пулетића, Југослава Крајнова, Марију Ђајић, Слободана Бештића и заједно са публиком уживали у њиховој посвећеној игри.

Жао нам је што ове године није било пантомимских представа у такмичарском програму и надамо се да ће 47. фестивал наставити традицију у пуном капацитету као Међународни фестивал монодраме и пантомиме.

Златну колајну „Маја Димитријевић" жири једногласно додељује Слободану Бештићу за глумачки полифону, фасцинантну игру у представи „Ноћни писац",  у режији Јана Фабра. Слободан Бештић, глумац трагалац, храбро, бескомпромисно истражује глумачки сценски израз, откривајући најинтимније просторе  савременог уметника какав је Јан Фабр. Слободан Бештић креће се кроз бескрај глумачког израза који је за њега изнова и изнова начин да живи живот на сцени аутентично и играчки и интелектуално моћно, ван сваког клишеа. Бештић је у Фабру пронашао свог редитеља, а Фабр свог глумца, сценски и его и алтер его, укратко препознали су се и креирали представу за памћење и у духу савременог сценског израза.

Одлука жирија публике 

Једногласно је гласовима жирија публике прво место освојио Слободан Бештић, са монодрамом Јана Фабра „Ноћни писац“.

Својом интерпретацијом и уметничком енергијом надмашио је све такмичаре и уврстио своју монодраму у сам врх позоришног умећа што је и публика оценила дуготарајним аплаузом. 

Дакле, Слободану Бештићу припада награда „Синиша Дашић“ као најбољем учеснику у такмичарском делу 46. Фестивала монодраме и пантомиме у Земуну.

Према мишљењу чланова жирија изузетну пажњу публике привукла је Николина Вујевић са монодрамом „Нина“, као аутор, редитељ и извођач.

Исто тако аплаузима публике је награђен и Југослав Крајнов с монодрамом „Чај са Кублај Каном“. 

А по оцени чланова жирија публика је посебно задовољаство показала према Бошку Пулетићу и његовој глуми у монодрами „Живојин Мишић“. 

 

Овогодишњи фестивал одржан је од 1. до 4. јула у Позоришту „Пинокио".