Вести

Слободан Бештић добитник Награде "Витомир Богић" за најуспешније радиофонско глумачко остварење у протеклој сезони

23 март 2018

Награда "Витомир Богић", за најуспешније радиофонско глумачко остварење у протеклој сезони у категорији Најбоља мушка улога, припала је прваку Драме Народног позоришта у Београду Слободану Бештићу.

Признање је добио за улогу Барбарогенија у радио-драми Љубомира Мицића "Барбарогеније децивилизатор" у режији Зорана Рангелова.

„Барбарогеније децивилизатор" представља значајно дело српске авангардне књижевности и програмски роман оснивача зенитизмa Љубомира Мицића. Кроз делимично и пародичну слику балканског „натчовека" у међуратним политичким превирањима која све очигледније воде новом рату, аутор преиспитује савремено друштво и европску цивилизацију, као и цивилизацију уопште. У радијској драматизацији наглашена је актуелност ове приче за савремени историјски тренутак.

Улоге тумаче и Тамара Крцуновић, Дејан Чавић, Сања Радишић, Радован Миљанић и Милан Михаиловић.

Награда „Витомир Богић“ Драмског програма Радио Београда установљена је 2002. године и додељује се за разне области радиофонијског стваралаштва, а чине је повеља у облику диска са снимљеним радиофонијским делом и плакете са ликом Витомира Богића, рад академског вајара Мирољуба Стаменковића.

Признање је установљено у знак сећања на некадашњег првака Драме Народног позоришта у Београду Витомира Цилета Богића (1887—1943) који је 24. марта 1924. године пред микрофоном Радио Београда изговорио монолог Сирана де Бержерака "Тирада о пољупцу", Едмона Ростана.

Радио Београд традиционално обележава тај датум као "Дан радио драме".
М.Б.