Vesti

Slobodan Beštić dobitnik Nagrade "Vitomir Bogić" za najuspešnije radiofonsko glumačko ostvarenje u protekloj sezoni

23 mart 2018

Nagrada "Vitomir Bogić", za najuspešnije radiofonsko glumačko ostvarenje u protekloj sezoni u kategoriji Najbolja muška uloga, pripala je prvaku Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Slobodanu Beštiću.

Priznanje je dobio za ulogu Barbarogenija u radio-drami Ljubomira Micića "Barbarogenije decivilizator" u režiji Zorana Rangelova.

„Barbarogenije decivilizator" predstavlja značajno delo srpske avangardne književnosti i programski roman osnivača zenitizma Ljubomira Micića. Kroz delimično i parodičnu sliku balkanskog „natčoveka" u međuratnim političkim previranjima koja sve očiglednije vode novom ratu, autor preispituje savremeno društvo i evropsku civilizaciju, kao i civilizaciju uopšte. U radijskoj dramatizaciji naglašena je aktuelnost ove priče za savremeni istorijski trenutak.

Uloge tumače i Tamara Krcunović, Dejan Čavić, Sanja Radišić, Radovan Miljanić i Milan Mihailović.

Nagrada „Vitomir Bogić“ Dramskog programa Radio Beograda ustanovljena je 2002. godine i dodeljuje se za razne oblasti radiofonijskog stvaralaštva, a čine je povelja u obliku diska sa snimljenim radiofonijskim delom i plakete sa likom Vitomira Bogića, rad akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića.

Priznanje je ustanovljeno u znak sećanja na nekadašnjeg prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Vitomira Cileta Bogića (1887—1943) koji je 24. marta 1924. godine pred mikrofonom Radio Beograda izgovorio monolog Sirana de Beržeraka "Tirada o poljupcu", Edmona Rostana.

Radio Beograd tradicionalno obeležava taj datum kao "Dan radio drame".
M.B.