Вести

Првак Драме Народног позоришта у Београду Владан Гајовић добитник Награде “Вељко Мандић”

11 новембар 2023

Првак Драме Народног позоришта у Београду Владан Гајовић добитник је Награде “Вељко Мандић”, која се додељује бијенално за изузетан допринос позоришној уметности.

Гајовићу је признање уручено на отварању овогодишњег 19. Међународног фестивала глумца које се одржава у Никшићу.

У образложењу које потписује глумац и председник жирија Љубомир Бандовић, наводи се, између осталог, да је Гајовић током досадашње каријере остварио низ значајних улога на матичној и другим сценама.

"Гајовић, који је рођени Никшићанин, два пута је био лауреат награде Позориште једног глумца у Никшићу из кога је израстао Међународни фестивал глумца. Тиме је постао један од оних који су својим глумачким радом и талентом, игром на никшићкој сцени изграђивали овај фестивал и ширили његову енергију у овом граду и из њега много шире. Данас, на репертоару Народног позоришта игра Густава у "Дами с камелијама", Октавија у "Kалигули" и Војводу Петра Бојовића у "Годинама врана". Такође, његово телевизијско присуство и данас траје кроз серије: "У клинчу", "Нобеловац"," Последњи стрелац“..., навео је Бандовић.

Гајовић, како је оцењено у образложењу награде, улоге гради вишеслојно, у широком спектру боја и жанрова.

„Његова сведеност у изразу плени без обзира на величину и функцију глумачког задатка. Духовит, тачан, чак и жовијалан када то режија дозвољава у комичним улогама и са друге стране емотиван и потресан у драмама и трагедијама. Његове улоге одишу чистотом и посвећеношћу позоришту и ансамблу. Његово биће је потребно сваком пројекту. Отворен, поштен, добронамеран, неискварен... Једном речју - лековит. Све те особине стају у улоге које игра. Опште добро у општем расулу“, закључује се у поменутом образложењу.

„Једино ми преостаје да се надам да ћу се што чешће враћати овој дивној публици, као и колегама, можда у неком заједничком пројекту. Kажем враћати се, а заправо знам да ја никад нисам ни отишао одавде“, казао је Гајовић после уручења награде. 

 

Галерија