Вести

Првакиња Опере Народног позоришта Сања Керкез наступила у башти Павиљона Србије у оквиру Светске изложбе у Дубаију

10 новембар 2021

У оквиру представљања Србије на Светској изложби у Дубаију, у башти Павиљона Србије пред публиком из целог света, одржан је уметнички програм „Беспућа” у извођењу креативних амбасадора Националне платформе Србије ствара - примадоне Сање Керкез, прослављеног сопрана Народног позоришта у Београду, коју је на хармоници пратио Лука Лопичић, члан бенда Маика, наводи се у саопштењу из Националне платформе Србија ствара.

Уметнички програм „Беспућа” је настао на иницијативу Националне платформе Србија ствара, а у циљу промоције српске соло песме.

На програму су била дела чувених српских композитора Светислава Божића, Јосифа Маринковића, Милана Пребанде, Исидора Бајића, Косте Бабића и Петра Коњовића, писана за клавир и глас, али овај пут у аранжманима за класичну хармонику и глас, као и чувена арија Станке из опере на Уранку Станислава Биничког.

У саопштењу се наводи да је чувена Виолета Валери из опере „Травијата”, Норма („Норма”), Дона Ана („Дон Ђовани“), Ђилда („Риголето”), Аида („Аида”), Абигаила („Набуко“), Розина („Севиљски берберин”), Мими („Боеми”), Лучија („Лучија од Ламермура”), Леонора („Трубадур”), Одабела („Атила“), Манон Леско („Манон Леско“)... - примадона и сопран Сања Керкез у Дубаију представила лепоту српских композиција.

„Част ми је била да наступам на Светској изложби и публици у Дубаију представим српску соло песму, која се обично изводи уз клавир, на један другачији начин - уз хармонику. Публика нас је веома лепо прихватила, а поготово су били изненађени оперским извођењем које нису очекивали на овом месту и у овом амбијенту”, изјавила је Керкез након наступа.

Сања Керкез је завршила музичку академију у класи професорке Бисерке Цвејић. Добитница је две годишње награде Народног позоришта за уметничко остварење, као и Награде Народног позоришта за најбоље индивидуално премијерно уметничко остварење. Наступала је у Немачкој, Швајцарској, Аустрији, Бугарској, Румунији, Македонији, Грчкој, Хрватској, Норвешкој, Јапану, Кини и Француској.

Светска изложба Експо 2020 Дубаи, одржава се од првог октобра 2021. до 31. марта 2022, а тема наступа Републике Србије је „Србија ствара идеје - Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност”.

Кроз атрактиван и оригиналан програм наступа Србије, који за шест месеци подразумева више од 150 различитих догађаја, што на самом Павиљону, што на неким од Експо локација - наши врхунски уметници, извођачи, музичари, креативци имаће прилику да се представе целом свету и да, као најбољи креативни амбасадори, представе Србију.

Галерија