Вести

Првакињи Опере Народног позоришта у Београду Наташи Јовић Тривић уручена Награда „Бреда Калеф“

26 јануар 2019

Награда Фондације „Бреда Калеф” уручена је у суботу 26. јануара овогодишњој добитници, првакињи Опере Народног позоришта у Београду, мецосопрану Наташи Јовић Тривић.

На пригодној свечаности, одржаној на Великој сцени, уочи почетка Вердијевог „Бала под маскама“, признање које јој је припало за улогу врачаре Улрике у тој опери, примила је из руку госпође Калеф, некадашње првакиње Опере Народног позоришта у Београду која је на матичној сцени, током своје дуге и веома богате каријере, певала више од 50 водећих мецосопранских улога. 

Једногласну одлуку о добитнику награде која се додељује за најбоље интерпретирану мецосопранску улогу у претходној сезони на сцени Народног позоришта, донео је жири у којем су, осим Бреде Калеф, били и Јасмина Трумбеташ Петровић, Драган Стевовић, Весна Стефановић и Мирко Леви.

У конкуренцији за ово признање, једино у нашој земљи намењеној мецосопранима, биле су  све домаће и гостујуће певачице које у једној сезони наступају у операма Народног позоришта.

Награда, која се састоји од Плакете и новчаног дела, установљена је 2016. године, а досадашње добитнице су Јелена Влаховић и Вишња Попов.

Након церемоније уручења, а пре почетка представе, директор Музеја Народног позоришта у Београду Драган Стевовић казао је да је извођење "Бала под маскама" посвећено Николи Митићу, који је преминуо дан раније, 25. јануара, у 80. години, и потом позвао публику да минутом ћутања ода последњу пошту славном баритону, некадашњем прваку Опере Националног театра.

У том делу, изузетног споја различитих оперских типова које је Верди мајсторски спровео и необичног музичког богатства ликова и емотивних стања, изведеном под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, наступили су и Дејан Максимовић (Рикардо), Драгутин Матић (Ренато), Јелена Радовановић (Амелија), Софија Пижурица (Оскар), Мирослав Марковски (Силвано), Вук Матић (Семјуел), Михаило Шљивић (Том) и Синиша Радин (Судија/ Слуга). 

У представи су учествовали Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

Сценографију је урадио Александар Златовић, костиме Љиљана Орлић, а сценски покрет Ферид Карајица.

Опера у три чина "Бал под маскама, за коју је либрето по Скрибу, написао Антонио Сомакоја, премијерно је изведена 22. јануара 2005. године у режији Божидара Ђуровића.
М.Б.