Вести

ПУЧИНИЈЕВА "ТОСКА" ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

2 април 2014

Опера Ђакома Пучинија "Тоска", у режији госта из Скопља Дејана Прошева, под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, премијерно је изведена у среду 2. априла на Великој сцени.
Насловну улогу у овом ремек-делу оперске уметности, насталом по либрету Луиђија Илике и Ђузепеа Ђакозе, а на основу истоимене драме Викторијена Сардуа, певала је Јасмина Трумбеташ Петровић која је на тај начин прославила 20. година уметничког рада.
Такође, овом поставком обележен је и јубилеј Ђакома Пучинија (1858-1924) и сто година од првог извођења "Тоске" у Народном позоришту, 10. јануара 1914. године.
Ова мелодраматична и трагична сторија о љубави, страсти, опсесији, али и тиранији, злу, корупцији и моћи, што је истовремено чини и својеврсним политичким трилером, припремана је у три поделе, а у премијерној су били и Душан Плазинић (Каварадоси), Борис Трајанов к.г. (Скарпија), Павле Жарков (Црквењак), Дарко Ђорђевић (Сполета), Вук Матић (Анђелоти), Александар Пантелић (Шароне), Јована Чуровић (Пастир) и Страхиња Ђокић (Тамничар).
Одушевљена публика у препуној сали, наградила је на крају представе комплетну уметничку и ауторску екипе вишеминутним громогласним аплаузом, а посебне симпатије и наклоност исказала је према слављеници Трумбеташ Петровић.
Главни јунаци приче су страствена и импулсивна дива Флорија Тоска, романтични, слободољубиви и заљубљени сликар Марио Каварадоси и властољубиви и бескрупулозни шеф полиције Барон Скарпија.
Радња опере, која представља место сталног преплитања политичких и љубавних интрига, дешава се у Риму јуна 1800. године, у време Наполеоновог пробоја у Италију и претње преотимања тог града од тадашњег Напуљског краљевства.
У овој музичкој драми у три чина, учествују и Оркестар и Хор Опере Народног позоришта, као и чланови Дечијег хора "Хориславци".
У ауторској екипи су Ђорђе Станковић (асистент диригента), Ана Григоровић (асистент редитеља), Мираш Вуксановић (сценограф), Јасна Сарамандић (асистент сценографа) и Катарина Грчић (костимограф), Ружица Ристић (асистент костимографа) и Петар Антоновић (видео продукција).
Наредно извођење одржано је у суботу 5. априла, а у подели су били Сузана Шуваковић Савић (Тоска), Јанко Синадиновић (Каварадоси), Миодраг. Д. Јовановић (Скарпија), Михаило Шљивић (Црквењак/ Тамничар), Данило Стошић (Сполета), Вук Матић (Анђелоти), Александар Пантелић (Шароне) и Јована Белић (Пастир). (Фотографије можете погледати ОВДЕ)
До краја месеца, публика је оперу могла да погледа и у среду 23. априла, а те вечери у великом ансамблу наступили су Ана Рупчић Петровић (Тоска), Дејан Максимовић (Каварадоси), Миодраг. Д. Јовановић (Скарпија), Павле Жарков (Црквењак), Данило Стошић (Сполета), Александар Пантелић (Анђелоти), Михаило Шљивић (Шароне), Иванка Раковић Крстоношић (Пастир) и Страхиња Ђокић (Тамничар). (Фотографије можете погледати ОВДЕ)
М.Б.

Више фотографија са премијерног извођења можете погледати ОВДЕ

Више о представи можете прочитати ОВДЕ

Поводом премијере "Тоске", 29. марта у Музеју Народног позоришта приређен је циклус "У сусрет премијери" о којем се детаљније можете информисати ОВДЕ