Vesti

PUČINIJEVA "TOSKA" PREMIJERNO IZVEDENA NA VELIKOJ SCENI

2 april 2014

Opera Đakoma Pučinija "Toska", u režiji gosta iz Skoplja Dejana Proševa, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, premijerno je izvedena u sredu 2. aprila na Velikoj sceni.
Naslovnu ulogu u ovom remek-delu operske umetnosti, nastalom po libretu Luiđija Ilike i Đuzepea Đakoze, a na osnovu istoimene drame Viktorijena Sardua, pevala je Jasmina Trumbetaš Petrović koja je na taj način proslavila 20. godina umetničkog rada.
Takođe, ovom postavkom obeležen je i jubilej Đakoma Pučinija (1858-1924) i sto godina od prvog izvođenja "Toske" u Narodnom pozorištu, 10. januara 1914. godine.
Ova melodramatična i tragična storija o ljubavi, strasti, opsesiji, ali i tiraniji, zlu, korupciji i moći, što je istovremeno čini i svojevrsnim političkim trilerom, pripremana je u tri podele, a u premijernoj su bili i Dušan Plazinić (Kavaradosi), Boris Trajanov k.g. (Skarpija), Pavle Žarkov (Crkvenjak), Darko Đorđević (Spoleta), Vuk Matić (Anđeloti), Aleksandar Pantelić (Šarone), Jovana Čurović (Pastir) i Strahinja Đokić (Tamničar).
Oduševljena publika u prepunoj sali, nagradila je na kraju predstave kompletnu umetničku i autorsku ekipe višeminutnim gromoglasnim aplauzom, a posebne simpatije i naklonost iskazala je prema slavljenici Trumbetaš Petrović.
Glavni junaci priče su strastvena i impulsivna diva Florija Toska, romantični, slobodoljubivi i zaljubljeni slikar Mario Kavaradosi i vlastoljubivi i beskrupulozni šef policije Baron Skarpija.
Radnja opere, koja predstavlja mesto stalnog preplitanja političkih i ljubavnih intriga, dešava se u Rimu juna 1800. godine, u vreme Napoleonovog proboja u Italiju i pretnje preotimanja tog grada od tadašnjeg Napuljskog kraljevstva.
U ovoj muzičkoj drami u tri čina, učestvuju i Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta, kao i članovi Dečijeg hora "Horislavci".
U autorskoj ekipi su Đorđe Stanković (asistent dirigenta), Ana Grigorović (asistent reditelja), Miraš Vuksanović (scenograf), Jasna Saramandić (asistent scenografa) i Katarina Grčić (kostimograf), Ružica Ristić (asistent kostimografa) i Petar Antonović (video produkcija).
Naredno izvođenje održano je u subotu 5. aprila, a u podeli su bili Suzana Šuvaković Savić (Toska), Janko Sinadinović (Kavaradosi), Miodrag. D. Jovanović (Skarpija), Mihailo Šljivić (Crkvenjak/ Tamničar), Danilo Stošić (Spoleta), Vuk Matić (Anđeloti), Aleksandar Pantelić (Šarone) i Jovana Belić (Pastir). (Fotografije možete pogledati OVDE)
Do kraja meseca, publika je operu mogla da pogleda i u sredu 23. aprila, a te večeri u velikom ansamblu nastupili su Ana Rupčić Petrović (Toska), Dejan Maksimović (Kavaradosi), Miodrag. D. Jovanović (Skarpija), Pavle Žarkov (Crkvenjak), Danilo Stošić (Spoleta), Aleksandar Pantelić (Anđeloti), Mihailo Šljivić (Šarone), Ivanka Raković Krstonošić (Pastir) i Strahinja Đokić (Tamničar). (Fotografije možete pogledati OVDE)
M.B.

Više fotografija sa premijernog izvođenja možete pogledati OVDE

Više o predstavi možete pročitati OVDE

Povodom premijere "Toske", 29. marta u Muzeju Narodnog pozorišta priređen je ciklus "U susret premijeri" o kojem se detaljnije možete informisati OVDE