Вести

Сопран Снежана Савичић Секулић први пут наступила у улози Мими, у Пучинијевој опери „Боеми“

5 мај 2018

У опери Ђакома Пучинија „Боеми“, која је под диригентском управом Дејана Савића изведена 5. маја на Великој сцени, главну сопранску улогу – несрећне хероине Мими, први пут је певала Снежана Савичић Секулић.

На тај начин, првакиња Опере Народног позоришта у Београду наставила је успешно да наступа у овој продукцији с обзиром на то да је у њој већ тумачила и лик кокетне и обесне певачице Мизете.

У том ремек-делу оперске уметности, чији су либрето према роману „Слике из живота боема" Анрија Миржеа написали Луиђи Илика и Ђузепе Ђакоза, страственог песника Родолфа тумачио је тенор Душан Плазинић, улогу сликара Марсела певао је баритон Владимир Андрић, музичара Шонара баритон Љубодраг Беговић, филозофа Колина бас Вук Матић, док је Мизету дочарала сопран Софија Пижурица.

У овој опери у четири чина, у којој је реч о сиромашним уметницима и студентима, о обичним људима и њиховим љубавима и страстима, љубомори, али и свакодневном тешком животу у једном боемском кварту, улоге су остварили и Михаило Шљивић (Беноа/ Алсиндор), Синиша Радин (Парпињол) и Предраг Глигорић (Цариник).

У представи је учествовао Оркестар и Хор Народног позоришта и Дечији хор „Хориславци".

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

„Боеми“ су премијерно изведени 21. јуна 2000. године под диригентском управом Бојана Суђића, у режији Предрага Протића.
Његов асистент била је Ивана Драгутиновић Маричић, а маестра Суђића - Ана Зорана Брајовић.

Сценографију је урадио Борис Максимовић, а костиме Љиљана Драговић.

„Боеме“, праизведене 1. фебруара 1896. године у Театру „Ређо“ у Торину, Пучини је написао на врхунцу веризма у италијанској опери.
М.Б.