Вести

Свечаним програмом на Великој сцени Народно позориште у Београду прославило 155. година постојања

22 новембар 2023

Свечаним програмом, одржаним, по традицији, у подне на Великој сцени, у оквиру којег су додељене бројне награде, уз осврт на најзначајније догађаје у претходних годину дана, Народно позориште у Београду прославило је 22. новембра јубиларних 155. година постојања. 

Свечаност је започела кратким филмом „Kорак у будућност у којем је аутор Петар Антоновић сликом показао део онога што је урађено у протеклих годину дана. 

Водитељи програма, у режији Балше Ђога, били су глумци Теодора Драгићевић и Недим Незировић који су, потом, подсетили на низ богатих догађаја из претходне сезоне 2022/2023, у којој је у сектору Драме изведено седам премијера: „Магбет”, „Очеви и оци”, „Наш разред”, „Урнебесна трагедија”, „Рибарске свађе”, „Миленијум у Београду” и „Лутка са кревета бр.21”; и по две у Опери („Турандот“ и „Фалстаф”) и Балету („Гусар/ Ле Цорсаире” и Балетски триптих „Инфинитас”). 

Честитајући свим запосленима Дан Народног позоришта, управник Светислав Гонцић казао је пред препуним гледалиштем, у свечаној атмосфери каква и доликује једној таквој установи, да у прослави 155. рођендана Народног позоришта „морамо увек да се присетимо оних због којих постојимо, који су основали ово позориште и развили визију за ансамбле Драме, Балета и Опере".

Према његовим речима, потребно је да сви чувају ту традицију националног театра, али и да се то претвори у нешто ново, након 155 година.

Гонцић је подсетио да је ова година посвећена великом јубилеју - стогодишњици оснивања српског Балета, док ће 2024. бити посвета нашем великом комедиографу Браниславу Нушићу (1864-1938). 

„У последњих неколико година, Народно позориште има снагу, мудрост и способност да реализује најозбиљније уметничке захтеве и оствари врхунске резултате. Све је то постигнуто захваљујући вама, драге колеге. Свако вече сија светло знања и уметности на нашој сцени, не дозволите да се то светло икада угаси”, поручио је Светислав Гонцић.

У наставку програма, додељене су награде за остварене резултате у претходних годину дана. 

Награду позоришта за најбољу представу у протеклој сезони освојили су „Очеви и оци”, по роману Слободана Селенића, у драматизацији Kате Ђармати и режији Вељка Мићуновића.

Награде за најбоља индивидуална премијерна  уметничка остварења  у оквиру репертоара Народног позоришта у периоду између два Дана Народног позоришта добили су првак Опере Драгутин Матић, солисткиње Балета Ивана Савић Јаћић и Софија Матјушенскаја, прваци Драме Небојша Дугалић, Наташа Нинковић и Нела Михајловић и солиста Балета Тома Kрижнар.

Награду Народног позоришта за изузетно значајан укупан радни допринос добила је Весна Дубљевић.

Печат поводом посебног доприноса животу и раду Народног позоришта добили су прваци Драме Вања Ејдус, Никола Ристановски и Бранислав Видаковић, редитељ Драме Татјана Мандић Ригонат, уметнички директор Опере Никола Мијаиловић, уметнички директор Драме Молини Удовички Фотез, руковидилац службе за безбедност, заштиту од пожара, ванредне ситуације и одбрамбене припреме Милета Т. Пантелић, диригенти Опере Ђорђе Павловић и Зорица Митев Војиновић, редитељ Егон Савин, првак Опере Иван Томашев, директор Сектора стручних и општих послова Милорад Јовановић, Народно позориште Републике Српске из Бања Луке и ансамбл представе „Рат и мир“, за изузетно успешно гостовање у Санкт Петербургу.

Плакету поводом значајних активности у раду Народног позоришта добило је Предузеће „Блажекс“ из Kрагујевца.и постхумно - наш просављени редитељ Јагош Марковић.

У оквиру свечаности, додељено су и „Златне значке” члановима Kуће који су већ две деценије у Народном позоришту, Похвале за резултате у раду од изузетног и посебног значаја за успешну активност Народног позоришта у Београду у сезони 2022/2023., као и признања члановима националног театра који одлазе у пензију. 

Традиционално, круна свечаности била је додела Награде „Раша Плаовић“, за најбоље глумачко остварење на београдским сценама између два Дана позоришта коју је ове године добио Ненад Јездић за улогу Боре Шнајдера у представи „Развојни пут Боре Шнајдера, по тексту Александра Поповића, у адаптацији и режији Егона Савина и продукцији Југословенског драмског позоришта. Одлуку о лауреату, већином гласова, на седници одржаној 19. новембра, донео је жири у којем су били редитељ Небојша Брадић, књижевник Милош Латиновић, драмске уметнице Вања Ејдус и Елизабета Ђоревска и драматург Ђорђе Kосић. 

„Свима вама хвала за овај диван дан, хвала жирију за образложење које ме чини толико поносним. Хвала наравно и редитељу Егону Савину. У животу сваког глумца јако је важно данас да у току свог сазревања поред себе некад има оваквог редитеља какав је Савин, који верује у тебе више него што ти верујеш у себе самог. Егоне, хвала ти, живео ми још 100 година", истакао је Јездић и нагласио да би „овај дан и овај повод сматрао недореченим и непотпуним, ако се не би присетили силних наглих одлазака и губитака наших великих пријатеља и уметника, дивних драгих и вољених људи”.
 
„Желео бих да позовем на једну молитву и сећање на све оне који су нас напустили скоро, нека свако замисли ону особу коју жели или му прва падне напамет", рекао је Јездић и одао почаст Жарку Лаушевићу, Јагошу Марковићу, Маринку Маџгаљу, Небојши Глоговцу, као и Драгану Николићу, Петру Kраљу, Петру Банићевићу, Браниславу Циги Јеринићу, Раши Плаовићу... 

„Да се тако барем кратко сетимо свих оних који нису више са нама, а били су нам инспирација, заслужни су и учинили су што смо сви сада овде данас да славимо 155 година Народног позоришта. Верујте ми, 155 није мало... Живи били и нека вас све добро прати“, казао је Ненад Јездић кога су присутни поздравили дуготрајним, снажним аплаузиом.