ТАМАРА НИКЕЗИЋ 16. АПРИЛА ПРЕМИЈЕРНО КАО МАМА ЛУЧИЈА У "КАВАЛЕРИЈИ РУСТИКАНИ"

11 април 2014

Солисткиња Опере Народног позоришта у Београду Тамара Никезић премијерно ће наступити 16. априла као Мама Лучија у једночиној опери Пјетра Маскањија "Кавалерија Рустикана" која ће после паузе од годину и по дана поново бити изведена заједно са „Пајацима“ Руђера Леонкавала.
Под диригентском управом Зорице Митев Војновић, наступиће и Јадранка Јовановић (Сантуца), Александар Дојковић (Туриду), Александар Стаматовић (Алфио) и Љубица Вранеш (Лола).
Представа, за коју су либрето према Вергију написали Тађони-Тоцети и Менаски, премијерно је изведена 21. јануара 2006. године на Великој сцени, а режију Ивана Стефанутија пренео је Матео Мацони.
Ова опере праизведена 1895. године,а  чија се радња одвија у селу на Сицилији, крајем 19. века, донела је „праву” и ”уверљиву“ -  истиниту причу из народа, о сицилијанским сељацима и тако утрла пут новом правцу у оперском стваралаштву под називом веризам.
Исте вечери, публика ће моћи да погледа и Леонкавалове  "Пајаце" који се веома често изводе са "Кавалеријом Рустиканом" , а те две опере последњи пут заједно су биле на репертоару 26. децембра 2012. године.
У прологу „Пајаца“,  дат је прави манифест веризма, а радња је инспирисана истинитом причом, чији је сведок композитор био још као дете.
Улога Канија, вође путујуће групе, поверена је тенору Душану Плазинићу, а у подели су и Софија Пижурица (Неда), Миодраг Д. Јовановић (Тонио), Владимир Андрић (Силвио), Дарко Ђорђевић (Пепе), Гаврило Рабреновић и Ранко Јовић (Сељаци).
За диригентским пултом биће Дејан Савић.
Опера у два чина с прологом „Пајаци“, премијерно је изведена 14. марта 2007. године на Великој сцени у режији госта из Бугарске Пламена Карталова.
М.Б.