Вести

Татјана Татић први пут наступила у улози Татјане у балету „Евгеније Оњегин“, на музику Петра Иљича Чајковског, у кореографији и режији Лидије Пилипенко

28 мај 2021

Солисткиња Балета Народног позоришта Татјана Татић наступила је 27. маја први пут у улози Татјане у представи „Евгеније Оњегин“, на музику Петра Иљича Чајковског, у кореографији и режији Лидије Пилипенко.

На крају представе, изведене на Великој сцени, публика је снажним аплаузом и узвицима „браво" наградила комплетан ансамбл Балета који су у главним улогама, осим Татјане Татић, предводили Јован Веселиновић (Оњегин), Ада Распор (Олга) и Никола Бјанко (Ленски).

Овај балет, инспирисаном истоименим бисером руске књижевности, сатиричним ремек-делом раног 19. века, славног Александра Сергејевича Пушкина, премијерно је одигран 23. децембра 2017. године.

За тај целовечерњи балет у два чина, први пут изведен на некој српској сцени, наша чувена примабалерина и кореографкиња Пилипенко написала је и либрето, а са диригентом Ђорђем Павловићем урадила је и изузетан избор музичких композиција Чајковског, најпознатијег руског композитора позног романтизма.

Чувени роман, чији су главни јунаци млади аристократа Оњегин, страствени млади песник Ленски, шармантна и симпатична Олга и њена старија сестра Татјана, слојевита и меланхолична особа, опседнута романтичним књигама… дочаран је покретом на нов, јединствен начин, адекватним кореографским изразом.

Лидија Пилипенко није желела да у либрету осуђује људске недостатке или људско прекомерје, већ је њена потреба била да разуме и уметничким језиком изрази сву сложеност и противречности које чине сам живот.