У БИБЛИОТЕЦИ ГРАДА ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА СТИХОВА СОЛИСТЕ БАЛЕТА АЛЕКСАНДРА ИЛИЋА

13 новембар 2013

Промоција књиге стихова солисте балета Народног позоришта у Београду и кореографа Александра Илића „У присуству шапата“, одржана је у среду 13. новембра у сали "Уметност" Библиотеке града Београда.

Илићева друга књига поезије представља "прстен нежних, романтичних, али не сентиманталних стихова у којем се преплићу несташлуци, илузије, чежње, срећа, стрепње, нада"...
Аутор храбро следи искреност и топлину осећања и сликовитост своје маште не бојећи се да неће бити „у тренду“.
У предговору књиге, професорка књижевности, списатељица и новинарка Теодора Сујић, између осталог, оценила je да "вредност уметничког дела не чини његова занатска перфекција, већ „оно нешто“ што исијава из њега и има моћ да допре до суштине осећања и обасја благом срећом неочекиваног поклона".
- Уметност не би требало делити на мушку ни на женску, ни на родољубиву ни еротску ни порнографску ни сентименталну ни романтичну… већ на добру или лошу. Искрену или лажну. Ови стихови имају нежну моћ да додирну скривене струне емоција и да оне затрепере препознавањем. Имају ту скривену моћ да буду запамћени, завољени, усвојени и у тренуцима усамљености постану шапат молитве. Утеха, Нада, Радост. Ове стихове је дотакао божански дар, Таленат, и претворио их у Поезију - казала је Теодора Сујић.
Промоцију је употпунила изложба "Како је настајала књига 'У присуству шапата'“ и аудио визуелна пројекција.
О књизи су говорили издавач Милена Шећеровић, рецезент Теодора Сујић и публициста и професор књижевности Ново Томић.
Сав приход од продаје књига биће намењен у хуманитарне сврхе.
Илићева прва књига стихова „Празник срца“ објављена је 1999. године.
М.Б.

Биографију Александра Илића можете погледати ОВДЕ