Vesti

U BIBLIOTECI GRADA PREDSTAVLjENA KNjIGA STIHOVA SOLISTE BALETA ALEKSANDRA ILIĆA

13 novembar 2013

Promocija knjige stihova soliste baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i koreografa Aleksandra Ilića „U prisustvu šapata“, održana je u sredu 13. novembra u sali "Umetnost" Biblioteke grada Beograda.

Ilićeva druga knjiga poezije predstavlja "prsten nežnih, romantičnih, ali ne sentimantalnih stihova u kojem se prepliću nestašluci, iluzije, čežnje, sreća, strepnje, nada"...
Autor hrabro sledi iskrenost i toplinu osećanja i slikovitost svoje mašte ne bojeći se da neće biti „u trendu“.
U predgovoru knjige, profesorka književnosti, spisateljica i novinarka Teodora Sujić, između ostalog, ocenila je da "vrednost umetničkog dela ne čini njegova zanatska perfekcija, već „ono nešto“ što isijava iz njega i ima moć da dopre do suštine osećanja i obasja blagom srećom neočekivanog poklona".
- Umetnost ne bi trebalo deliti na mušku ni na žensku, ni na rodoljubivu ni erotsku ni pornografsku ni sentimentalnu ni romantičnu… već na dobru ili lošu. Iskrenu ili lažnu. Ovi stihovi imaju nežnu moć da dodirnu skrivene strune emocija i da one zatrepere prepoznavanjem. Imaju tu skrivenu moć da budu zapamćeni, zavoljeni, usvojeni i u trenucima usamljenosti postanu šapat molitve. Uteha, Nada, Radost. Ove stihove je dotakao božanski dar, Talenat, i pretvorio ih u Poeziju - kazala je Teodora Sujić.
Promociju je upotpunila izložba "Kako je nastajala knjiga 'U prisustvu šapata'“ i audio vizuelna projekcija.
O knjizi su govorili izdavač Milena Šećerović, recezent Teodora Sujić i publicista i profesor književnosti Novo Tomić.
Sav prihod od prodaje knjiga biće namenjen u humanitarne svrhe.
Ilićeva prva knjiga stihova „Praznik srca“ objavljena je 1999. godine.
M.B.

Biografiju Aleksandra Ilića možete pogledati OVDE