У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАНО СЕЋАЊЕ НА МИЛАНА ЂОКОВИЋА

5 децембар 2013

У оквиру циклуса "Сећања", у четвртак 5. децембра (18,00), у Музеју Народног позоришта одржано је вече посвећено Милану Ђоковићу (1908 - 1993), поводом две деценије од смрти.

Успомену на овог драмског писца, романсијера, преводиоца, управника престижних београдских позоришних кућа, управника Коларчевог народног универзитета и првог председника Скупштине Вукове задужбине, евоцирали су новинар и драмски писац Миодраг Мија Илић, глумци Павле Минчић и Момчило Ћира Животић и Ђоковићев син Душан.
Ђоковић је подсетио да је његов отац, пре тачно две деценије, 5. децембра 1993. године "отишао у неки други свет" и нагласио да је чак и у болници, до последњег тренутка, "причао о позоришту, прозивао глумце, режирао".
- Чак је био и врло гласан. Они који су га познавали, знали су да Милан Ђоковић није био гласан у смислу тоналитета којим се служио. Био је гласан у оним мислима које је спроводио и које је спровео. Ето, данас је прошло тачно 20 година од тог тренутка. Веома ми је драго што смо вечерас у оволиком броју заједно и што ћемо се подсетити његовог лика и дела - рекао је Душан Ђоковић.
Илић је приметио да се о Милану Ђоковићу, упркос томе што је у многим сегментима задужио српску културу, данас веома мало говори.
- Ова новија, најновија теорија и историја књижевности у приличној мери заобилази Милана Ђоковића. Њега, гостово, да нема ни на интернету. Може да се пронађе само оно што је објавила Фондација "Милан Ђоковић". То је, заиста, велика неправда - оценио је Илић, који је годинама, као и Ђоковић, био директор Драме Народног позоришта у Београду.
- Чини ми се да је Милан Ђоковић и сада, овог тренутка, ту негде око нас. Јер, толика енергија и љубав коју је он оставио у Народном позоришту не могу да исчиле тек тако. Ови зидови су натопљени његовом енергијом - рекао је Илић.   
Драмска уметница Биљана Ђуровић прочитала је текстове драмских уметница Марије Црнобори и Мире Ступице у којима оне говоре о својој сарадњи са Миланом Ђоковићем који је, између осталог, у периоду од 1947. до 1960. био директор Драме Националног театра.
У оквиру програма, премијерно је емитован документарни филм о Милану Ђоковићу "Сетни сведок времена".
Захваљујући Фондацији "Милан Ђоковић", сваки посетилац добио је на поклон књигу "Траг времена - разговори са Миланом Ђоковићем", аутора Милоша Јевтића.
М.Б.