Вести

У Музеју Народног позоришта отворена изложба о глумцу Северину Бијелићу

19 јануар 2023

Изложба „Северин Бијелић-величина једноставности“, аутора Драгана Стевовића, отворена је 19. јануара у Музеју Народног позоришта.

У краткој уводној речи, управник Народног позоришта Светислав Гонцић поздравивши присутне, осврнуо се на, не тако дугу, нажалост, али у сваком случајну садржајну и богату каријеру овог драмског уметника истакавши да је Бијелић својим улогама „остао заувек уткан не само у наше животе, него и историју националног театра“. 

Након њега, сећање на признатог глумца, такође, топло, надахнуто, искрено, „зачињено“ и са неколико анегдота из Бијелићевог богато испуњеног али кратког живота, евоцирали су и његова колегиница Соња Јауковић, редитељка Цисана Мурусидзе и аутор Стевовић.

Бијелић, рођен 10. фебруара 1921. године у Београду, био је син познатог сликара и сценографа Народног позоришта у Београду, Јована Бијелића.

На сцени националног театра дебитовао је 22. новембра 1946. улогама Гаврана, Вране и Сове у комаду „Дружина јунака“ Бранка Ћопића, а стални члан постао је четири године касније, 1950. 

Његов таленат изузетно савременог сензибилитета нарочито је долазио до изражаја у карактерним улогама, посебно доброћудних, благородних, хуманих ликова.

Иако се са успехом опробао у свим жанровима, највећа уметничка достигнућа је постигао у домаћим комедијама - „Сумњиво лице“ (Јеротије Пантић), „Лажа и паралажа“ (Мита), „Волшебни магарац“ (Сељак), „Дорћолска посла“ (Ђоле), „Сабља димискија“ (Инкиостро)... 
Остварио је запажене улоге и на филму и телевизији.

Преминуо је изненада 28. јула 1972. године, а сахрањен је неколико дана касније у Алеји заслужних грађана у Београду. 

Изложба о Северину Бијелићу биће отворена до краја марта. 
 

Галерија