Vesti

U Muzeju Narodnog pozorišta otvorena izložba o glumcu Severinu Bijeliću

19 januar 2023

Izložba „Severin Bijelić-veličina jednostavnosti“, autora Dragana Stevovića, otvorena je 19. januara u Muzeju Narodnog pozorišta.

U kratkoj uvodnoj reči, upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić pozdravivši prisutne, osvrnuo se na, ne tako dugu, nažalost, ali u svakom slučajnu sadržajnu i bogatu karijeru ovog dramskog umetnika istakavši da je Bijelić svojim ulogama „ostao zauvek utkan ne samo u naše živote, nego i istoriju nacionalnog teatra“. 

Nakon njega, sećanje na priznatog glumca, takođe, toplo, nadahnuto, iskreno, „začinjeno“ i sa nekoliko anegdota iz Bijelićevog bogato ispunjenog ali kratkog života, evocirali su i njegova koleginica Sonja Jauković, rediteljka Cisana Murusidze i autor Stevović.

Bijelić, rođen 10. februara 1921. godine u Beogradu, bio je sin poznatog slikara i scenografa Narodnog pozorišta u Beogradu, Jovana Bijelića.

Na sceni nacionalnog teatra debitovao je 22. novembra 1946. ulogama Gavrana, Vrane i Sove u komadu „Družina junaka“ Branka Ćopića, a stalni član postao je četiri godine kasnije, 1950. 

Njegov talenat izuzetno savremenog senzibiliteta naročito je dolazio do izražaja u karakternim ulogama, posebno dobroćudnih, blagorodnih, humanih likova.

Iako se sa uspehom oprobao u svim žanrovima, najveća umetnička dostignuća je postigao u domaćim komedijama - „Sumnjivo lice“ (Jerotije Pantić), „Laža i paralaža“ (Mita), „Volšebni magarac“ (Seljak), „Dorćolska posla“ (Đole), „Sablja dimiskija“ (Inkiostro)... 
Ostvario je zapažene uloge i na filmu i televiziji.

Preminuo je iznenada 28. jula 1972. godine, a sahranjen je nekoliko dana kasnije u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. 

Izložba o Severinu Bijeliću biće otvorena do kraja marta.