Вести

У Музеју Народног позоришта отворена изложба „Шекспир на сцени Народног позоришта" (Драма, Опера, Балет)

25 октобар 2019

Изложба "Шекспир на сцени Народног позоришта" (Драма, Опера, Балет), коју су заједнички приредили Драгица Гашећа, Драган Стевовић и Милена Јауковић, отворена је 25. октобра у Музеју Народног позоришта у Београду.

Осим аутора, присутнима се обратила и проф. др Јелисавета Милојевић с Филолошког факултета у Београду која је, отварајући изложбу, истакла да „нам Шекспир говори о себи и свом времену, али и свевремену, јер просто речено, у његовим делима има свега онога што се зове живот“.

„Теме о којима писац говори су у срцу ствари, у темељу данашњег света.  Он нас наводи на преиспитивање односа према кључним вредностима - моралу, правди и снази убеђивања. Шекспир нам говори о нашем времену, али у ствари говори о нама самима, о нашим индивидуалним одразима у његовом огледалу“, оценила је госпођа Милојевић.

Према њеним речима, тај одраз, након што се одбије и врати ка нама, доноси нам сазнање ко смо и ко још нисмо, а могли бисмо бити.

„У томе лежи моћ трансформације која нам се нуди, ако пођемо његовим стазама, а улога преводица, редитеља и глумца јесте, у том смислу, мисионарска. Зашто смо још са Шекспиром? Може, дакле, бити због тога што смо понајпре заинтересовани не за њега, већ за себе. Парадокс је привидан. Да бисмо видели себе, није нам довољно физичко огледало“, приметила је Јелисавета Милојевић и указала да нам је „потребан он, Шекспир, песник и маг, да бисмо у његовом огледалу званом уметност, видели свој одраз“.

„Да бисмо видели себе, потребан нам је други, а тај најбољи други, у уметничком простору речи, јесте Шекспир. Са Шекспиром се расте и сазрева, само је потребно да смо за путовање спремни и да прихватамо да са њим путујемо. Бити спреман, то је све... Честитам Народном позоришту 150 година Шекспира на сцени и желим срећан даљи пут у мисионарском настојању да уметношћу мења свет. Нама, с ове стране, остаје да допустимо да се то деси. Честитам. Проглашавам изложбу отвореном“, рекла је професорка Јелисавета Милојевић.    

Шекспир је један од најизвођенијих аутора на сцени Народног позоришта у оквиру сва три уметничка ансамбла. 

Ова изложба од самих почетака приказује извођења на сценама београдског националног театра. 

Прва премијера неког његовог комада у Народном позоришту одржана је 26. новембра 1869. године, а реч је о комедији „Млетачки трговац“. 

Шекспир, славни енглески песник и драмски писац, који се, према више различитих извора, сматра за највећег писца на енглеском језику и драматурга светског гласа, рођен је 1564. године у Стратфорду на Ејвону, где је и одрастао. 

Опус његових дела која су преживела до данас састоји се од 38 позоришних комада, 154 сонета, две дуге наративне поеме, и неколико других поема. 
М.Б.