Вести

УДРУЖЕЊЕ БАЛЕТСКИХ УМЕТНИКА СРБИЈЕ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖИЛО 50. ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

16 март 2013

Уручењем награда најбољим уметницима и свечаним Гала концертом, Удружење балетских уметника Србије прославио је у уторак 19. марта у Народном позоришту пет деценија постојања.

Награду за животно дело у 2012. години добила је солиста балета у пензији, балетски критичар и театролог Мирјана Здравковић.
Солисти Балета Народног позоришта у Београду Милошу Маријану уручена је новоустановљена Награда "Наташа Бошковић", за најбољу интерпретацију класичног или неокласичног стила у области балетске уметности. Жири састављен од еминентних уметника и стручњака у области уметничке игре: Владимир Логунов, Анђелија Тодоровић, Паша Мусић-Поповић, Петар-Пјер Рајковић и Константин Тешеа, наградио је младог уметника за премијерно изведену улогу принца Дезиреа у представи "Успавана лепотица" београдског Националног театра, у кореографији Владимира Логунова.
Другу новоустановљену награду "Смиљана Мандукић", за најбољу плесну интерпретацију у области савремене уметничке игре, жири је доделио Николи Томашевићу и Страхињи Лацковићу, играчима "Битеф денс компаније" за улоге два роба у представи "Александар", у кореографији Роналда Савковића и продукцији Народног позоришта у Београду.
Жири у истом саставу донео је одлуку да се Награда "Димитрије Парлић" у 2012. години не додели, сматрајући да ниједно од понуђених кореографских остварења у периоду између две доделе награде није задовољило високе критеријуме које захтева та награда.
На Гала концерту наступили су балетски уметници Народног позоришта у Београду, Српског народног позоришта у Новом Саду, Македонске опере и балета, Удружења балетских уметника Словеније, Битеф театра, Опере и театра Мадленијанум, Позоришта Дортмунд из Немачке и Балетске школе "Лујо Давичо".
Народно позориште у Београду представило се трећим чином балета "Успавана лепотица" на музику Петра Иљича Чајковског у кореографији Владимира Логунова, а као солисти наступили су Далија Иманић и Маријан Милош. Првакиња балета Националног театра Мила Драгичевић извела је варијације Никије из другог чина балета "Бајадера", на музику Лудвига Минкуса у кореографији Габријеле Комлеве из Русије, а дуетом из балета "Александар", у кореографији Роналда Савковића из Хрватске, на музику разних аутора, представили су се Ана Павловић-Пешић и Јован Веселиновић.
Новосађани су извели трећи чин балета "Дон Кихот" на музику Лудвига Минкуса у кореографији Ђуле Харангоза из Мађарске и дует из балета "Корсар" у кореографији Мариуса Петипа.
Солисти Македонске опере и балета одиграли су други чин балета "Самсон и Далила" у кореографији Роналда Савковића и на музику Камија Сен-Санса, као и адађо из балета "Шехерезада", на музику Римског Корсакова, у кореографији Михаила Крапивина.
Битеф театар представио се кореографијом српске уметнице из Холандије Дуње Јоцић, на музику разних аутора. Ово београдско позориште извело је и своју најновију балетску представу "Yesterday, Сети се да заборавиш" британске кореографкиње Јасмин Вардимон.
Удружење балетских уметника Словеније представило се првим чином балета "Ромео и Јулија" у кореографији Валентине Турку, на музику Сергеја Прокофјева и балетом "Танго, молим" словеначких кореографа Росане Хрибар и Грегора Луштек на музику Александера Ипавеца.
Солисти Театра Дортмунд из Немачка извели су кореографију Арслана Кана "Сакура" на музику Дајане Крол.
Земунска Опера и театар Мадленианум представили су се дуетом из балета "Северна бајка" хрватског кореографа Сташе Зуровца, на музику Едварда Грига.
Ученици Балетске школе "Лујо Давичо" извели су савремени балет "Кавез" кореографкиње Исидоре Станишић на музику Ненада Јелића.
Свечаност поводом јубилеја УБУС-а, реализована је уз подршку Министарства културе и информисања и Секретаријата за културу града Београда.
М.Б.