Вести

Умро легендарни позоришни редитељ Питер Брук

3 јул 2022

Британац Питер Брук, један од најутицајнијих позоришних редитеља 20. века, умро је 2. јула у 98. години.

Брук је рођен у Великој Британији али велики део своје каријере провео је у Француској, где је на челу свог париског театра Ле Буф ди Нор преиспитивао театарску форму.

Kрајем 1960-их после десетине успеха, међу којима и поставки бројних комада Шекспира, и рада са великанима од Лоренса Оливијеа до Орсона Велса одлучио је да дође у Француску где је почео свој експериментални период обележен теоријом "празног простора".

Kултни уметник, који је режирао више од 100 комада и развио теорију о празном простору како би публици оставио машти на вољу, сматра се иконом авангардног позоришта.

У Француској је поставио монументалне комаде, са глумцима из разних култура.

Његов најпознатији комад "Махабхарата" о индијском епу од девет сати (1985), адаптиран је за филм 1989. године.

Током 1990-их када је тријумфовао у Великој Британији са комадом Самјуела Бекета "Дивни дани", критичари су га поздравили као најбољег редитеља који је Лондон имао.

После авантуре од више од 35 година у театру "Буф ди Нор" Питер Брук је напустио чело театра 2010. године са 85 година, али наставио до недавно да режира.

Редитељ је увек одбијао етикету да се бави ангажованим позориштем, већ увек понавља да су његови комади намењени саморефлексији и развоју духовности.