Vesti

Umro legendarni pozorišni reditelj Piter Bruk

3 jul 2022

Britanac Piter Bruk, jedan od najuticajnijih pozorišnih reditelja 20. veka, umro je 2. jula u 98. godini.

Bruk je rođen u Velikoj Britaniji ali veliki deo svoje karijere proveo je u Francuskoj, gde je na čelu svog pariskog teatra Le Buf di Nor preispitivao teatarsku formu.

Krajem 1960-ih posle desetine uspeha, među kojima i postavki brojnih komada Šekspira, i rada sa velikanima od Lorensa Olivijea do Orsona Velsa odlučio je da dođe u Francusku gde je počeo svoj eksperimentalni period obeležen teorijom "praznog prostora".

Kultni umetnik, koji je režirao više od 100 komada i razvio teoriju o praznom prostoru kako bi publici ostavio mašti na volju, smatra se ikonom avangardnog pozorišta.

U Francuskoj je postavio monumentalne komade, sa glumcima iz raznih kultura.

Njegov najpoznatiji komad "Mahabharata" o indijskom epu od devet sati (1985), adaptiran je za film 1989. godine.

Tokom 1990-ih kada je trijumfovao u Velikoj Britaniji sa komadom Samjuela Beketa "Divni dani", kritičari su ga pozdravili kao najboljeg reditelja koji je London imao.

Posle avanture od više od 35 godina u teatru "Buf di Nor" Piter Bruk je napustio čelo teatra 2010. godine sa 85 godina, ali nastavio do nedavno da režira.

Reditelj je uvek odbijao etiketu da se bavi angažovanim pozorištem, već uvek ponavlja da su njegovi komadi namenjeni samorefleksiji i razvoju duhovnosti.