Вести

Успех уметника Опере Народног позоришта у Тирани

4 октобар 2018

У оквиру сарадње на бази Протокола потписаног јуна месеца ове године између Народног позоришта у Београду и Националног театра Опере и Балета у Тирани, у главном граду Албаније гостовали су солисти Опере Љубица Вранеш, мецосопран, тенор Јанко Синадиновић, Александар Стаматовић, баритон и диригент Дејан Савић.

Они су као гости учествовали у извођењу Бизеове опере "Кармен", којом је албанско национално оперско позориште отворило сезону.

Београдски уметници су оставили сјајан утисак на публику, која је сваке вечери до последњег места испунила дворане Конгресне палате, с обзиром на то да је дворана Опере и Балета на централном тргу Скендербег у Тирани у фази реконструкције до почетка наредне сезоне.

Најбољи албански солисти, одлични Балет, Хор и Оркестар, заједнички са нашим уметницима, четири вечери за редом представили су Бизеову музику и трагичну судбину Кармен на уверљив, музикалан, енергичан и драматичан начин, како су истакли државни и локални медији, који су од конференције за штампу па све до последње представе помно пратили наше уметнике и представе.

Премијери је присуствовала министарка културе Албаније, Мирела Кумбара, амбасадор Србије у Албанији, Њ.Е. Мирољуб Зарић, низ чланова дипломатског кора, странци који живе и раде у Тирани, као и љубитељи оперске уметности из целе Албаније.

Г. Зарић је у два наврата примио наше уметнике у амбасади и резиденцији, подвлачећи значај реализације сарадње на пољу културе, која се, између осталог захваљујући и његовом вишегодишњем раду на побољшавању односа између две земље, налази на узлазној путањи.

Гђа Зана Ћела, директорка Националног театра Опере и Балета и Дејан Савић, управник Народног позоришта, на основу успеха ове прве заједничке акције, договорили су наредне кораке у даљој сарадњи два позоришта, који се тичу гостовања албанских уметника у Београду, размене балетских солиста, ангажовања кореографа из Србије у Тирани, те најзад активности на реализацији размене комплетних продукција и деловања у правцу остваривања копродукције у наредном периоду.

 

Галерија