Вести

Успешан наступ четворо солиста Балета Народног позоришта у представи „Ромео и Јулија“, изведеној у Веронској Арени, са чувеним Сергејом Полуњином

25 август 2019

У балету Сергеја Прокофјева „Ромео и Јулија“, у продукцији Фондације „Сергеј Полуњин“ и „Полуњин инк“ из Велике Британије, са највећом звездом светског балета Сергејом Полуњином и солисткињом Kраљевског балета из Лондона Алином Kоџокару у насловним улогама, а чије је премијерно извођење одржано с великим успехом 26. августа у чувеној Веронској Арени, наступило је и четворо солиста Балета Народног позоришта у Београду.

У кореографији и режији некадашњег солисте Kраљевског балета из Лондона и директора Балета у Букурешту Јохана Kоборга, у највећем и најбоље сачуваном амфитеатру из римског доба, саграђеном у првом веку наше ере, наступили су и Дејан Kоларов, Татјана Татић, Игор Пастор и Јована Несторовска, које је Полуњин ове сезоне уврстио у свој ансамбл, док је инспицијент представе била Бранислава Пљаскић, такође из Народног позоришта у Београду.

Балет је изведен у препуној арени, пред 10.000 гледалаца, који су са највећим одушевљењем пратили представу, а на крају, дугим аплаузом и стајаћим овацијама поздравили су извођаче.

Сергеј Полунин дебитовао је као Ромео у динамичној, потпуно новој савременој верзији безвременске приче о страстима, екстази, лупању срца и трагедији која је постала један од најславнијих и најомиљенијих балета на свету.

Постављена према бујноj партитури Прокофјева и упечатљивој сценографији канадског уметника Давида Умемота, представа прати приповест Шекспирове игре са класичним балетским вокабуларом као њеним основним језиком.

Полуњин је изјавио да је одувек желео да класични балет произведе далеко од етаблираних балетних компанија, пратећи своја правила и реализујући своје идеје.

„И док сам имао тај циљ, хтео сам да радим са Јоханом јер га видим као особу која модернизује израз и будућност балета.  Он комбинује модеран приступ са поштовањем класичних плесних традиција. Такође, Арена ди Верона на отвореном је тако чаробна да се можемо осећати делом наслеђа и не може бити савршеније место за извођење и комуникацију са публиком“...

Представа ће бити уврштена у редован репертоар Сергеја Полунина.

Успешна сарадња Народног позоришта и Сергеја Полуњина, која је започела почетком марта ове године, када је славни уметник три дана заредом гостовао на Великој сцени, настављена је на један, заиста, изузетан начин - промоцијом и ангажовањем наших солиста на светској турнеји у Италији.
М.Б.

Галерија