Вести

УСПЕШАН НАСТУП МАЕСТРА ДЕЈАНА САВИЋА У ТЕМИШВАРУ

14 мај 2014

Диригент Дејан Савић, на позив Националне румунске опере из Темишвара, гостовао је протеклог викенда у овоме граду.
Услед болести колеге из ове угледне оперске куће, једне од четири које носе назив националне оперске институције културе (Букурешт, Клуж, Јаши и Темишвар), наш уметник је ускочио у репертоар и заједно са солистима, балетом, хором и оркестром извео Вердијеву оперу Риголето.
Публика и уметници Темишварске опере са великим задовољством и одобравањем примили су наступ маестра Савића, иначе њима добро познатог уметника који је до сада у више наврата гостовао у овоме  блиском граду.
Одлични солисти из неколико оперских кућа од укупно 15 које делују у Румунији, под управом српског диригента исказали су свој максимум и, поред одличних оркестра и хора, дали свој пуни допринос укупном успеху представе.
Народно позориште из Београда и Национална румунска опера из Темишвара иначе деценијама уназад негују блиске партнерске односе, који се огледају у међусобним гостовањима солиста Опере и Балета, диригената и кореографа, те позајмицама декора и костима.
Ове године сарадња је подигнута и на виши ниво, с обзиром да је у плану размена комплетних продукција, тако да ће у румунском граду Опера Народног позоришта у оквиру традиционалног Оперског фестивала 2. новембра извести Вагнеровог Летећег Холанђанина, док ће румунске колеге у Београду гостовати нешто касније са новом продукцијом Пучинијеве последње опере Турандот.

Уметници