Vesti

USPEŠAN NASTUP MAESTRA DEJANA SAVIĆA U TEMIŠVARU

14 maj 2014

Dirigent Dejan Savić, na poziv Nacionalne rumunske opere iz Temišvara, gostovao je proteklog vikenda u ovome gradu.
Usled bolesti kolege iz ove ugledne operske kuće, jedne od četiri koje nose naziv nacionalne operske institucije kulture (Bukurešt, Kluž, Jaši i Temišvar), naš umetnik je uskočio u repertoar i zajedno sa solistima, baletom, horom i orkestrom izveo Verdijevu operu Rigoleto.
Publika i umetnici Temišvarske opere sa velikim zadovoljstvom i odobravanjem primili su nastup maestra Savića, inače njima dobro poznatog umetnika koji je do sada u više navrata gostovao u ovome  bliskom gradu.
Odlični solisti iz nekoliko operskih kuća od ukupno 15 koje deluju u Rumuniji, pod upravom srpskog dirigenta iskazali su svoj maksimum i, pored odličnih orkestra i hora, dali svoj puni doprinos ukupnom uspehu predstave.
Narodno pozorište iz Beograda i Nacionalna rumunska opera iz Temišvara inače decenijama unazad neguju bliske partnerske odnose, koji se ogledaju u međusobnim gostovanjima solista Opere i Baleta, dirigenata i koreografa, te pozajmicama dekora i kostima.
Ove godine saradnja je podignuta i na viši nivo, s obzirom da je u planu razmena kompletnih produkcija, tako da će u rumunskom gradu Opera Narodnog pozorišta u okviru tradicionalnog Operskog festivala 2. novembra izvesti Vagnerovog Letećeg Holanđanina, dok će rumunske kolege u Beogradu gostovati nešto kasnije sa novom produkcijom Pučinijeve poslednje opere Turandot.

Umetnici