Вести

Видео покрет ансамбла Балета Народног позоришта у част Светског дана игре

28 април 2020

Балетски играчи су у овом тренутку својим домовима заменили сале за вежбање. Чланови Балета Народног позоришта у част Светског дана игре, сачинили су видео покрет у коме на музику Рахмањинова, Рапсодију на Паганинијеву тему и Клавирски концерт бр.2, славе игру уметност и живот.

Линк: https://youtu.be/UcwFnsG38Tw

Светски дан игре обележава се у целом свету, са идејом да слави уметничку игру и њену универзалност која превазилази политичке, културне и националне границе, спајајући људе кроз свима разумљив језик ИГРУ.

Дан игре установио је Међународни позоришни институт у оквиру светске организације UNESCO 1982. године, на дан рођења Жан-Жоржа Новера (1727-1810), утемељивача савремене игре. Сваке године један познати играч или кореограф шаље поруку која кружи светом. Ове године поруку је послао Gregory Vuyani Maqoma играч, глумац, кореограф и балестки педагог из Јужне Африке.

На YouTube каналу Народног позоришта у Београду у част Светског дана игре, 29. априла у 21 сат биће емитован снимак премијере балета „Евгеније Оњегин“, за који је музику написао Петар Иљич Чајковски, инспирисан романом Александра Пушкина. Кореографију и режију потписује Лидија Пилипенко, а диригује Ђорђе Павловић.

Премијера балета „Евгеније Оњегин“ изведена је 23. децембра 2017. године на Великој сцени Народног позоришта у Београду. Костимограф је Катарина Грчић Николић, а сценограф Борис Максимовић. Солисти су: Јован Веселиновић (Евгеније Оњегин), Бојана Жегарац Кнежевић (Татјана), Игор Пастор (Ленски), Теодора Спасић (Олга), Милан Рус (кнез Гремин), Милош Живновић (слуга). Учествује целокупан ансамбл Балета и Оркестар Народног позоришта у Београду.

Линк стриминга балета „Евгеније Оњегин“: www.youtube.com/watch?v=JZvWTaEpwi8

Преносимо поруку у целости:

„Током недавног интервјуа, дубоко сам размишљао о игри и о томе шта ми значи. Да бих одговорио, морао сам да сагледам свој досадашњи пут и схватио да је све имало смисла. Сваки дан представља нови изазов са којим се треба суочити, а кроз игру покушавам да дам смисао овом свету. Пролазимо кроз незамисливе трагедије у времену које бих најбоље могао да опишем као пост-хумано доба. Више него икада, морамо да играмо са циљем да подсетимо свет да људскост још увек постоји. Смисао и емпатија морају да надвладају године и године непорециве слике распада који је изазвао катарзу свеопште жалости, да победе тугу и тешку стварност која и даље прожима људе суочене са смрћу, одбацивањем и сиромаштвом. Наша игра сада мора да пошаље снажну поруку светским лидерима и онима којима је поверено очување и унапређење животних услова, да смо ми војска необузданих мислилаца, а циљ нам је да се боримо да постепено мењамо свет. Игра је слобода, а помоћу новооткривене слободе, морамо да ослобађамо друге из окова у којима се налазе на различитим странама света. Игра није политичка, али то постаје, јер у својој структури носи људску повезаност, реагујући на околности у покушају да поново врати људско достојанство. Док својим телима играмо, преврћемо се, уплетени у простору, постајемо  покретачка снага уједињујући срца, додирујући душе и пружајући исцељење које нам је свима очајнички потребно. А циљ постаје вишезначна, непобедива и недељива игра. Сада нам је само потребно да играмо још више!!!“, навео је Gregory Vuyani MAQOMA у овогодишњој поруци.

(Превод: Бранкица Kнежевић)