Вести

ЖЕЉКО ЛУЧИЋ И ЗОРАН ТОДОРОВИЋ ПОСЕТИЛИ НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ

19 децембар 2011

Солисти светских оперских сцена Жељко Лучић и Зоран Тодоровић посетили су у понедељак 19. децембра Народно позориште у Београду.

У разговору са управником Божидаром Ђуровићем разматране су могућности да двојица признатих уметника, који су и раније наступали у Народном позоришту, током ове сезоне гостују у некој од оперских представа са редовног репертоара.
Лучић који важи за једног од најбољих баритона света, и Тодоровић, водећи тенор европских оперских сцена, захвалили су Ђуровићу на срдачном пријему и најавили могућност да би у блиској будућности, а у складу са раније уговореним обавезама које имају, могли да пронађу неки слободан термин како би наступили у Националном театру.
Лучић је рођен 1968. у Зрењанину. Студије соло певања завршио је на Музичкој академији у Новом Саду у класи професорке Бисерке Цвејић. Крајем деведесетих одлази у Франкфуртску оперу. Наступао је у Метрополитену, Ковент гардену, Националној опери Париза, Амстердаму, Бечу, Балтимору, Фиренци.. Данас је један од најцењенијих светских баритона.
Тодоровић је певање и глуму студирао у Немачкој где је и добио први ангажман у хановерској Штацопери. Потом му се широм отварају врата најпрестижнијих оперских кућа у Бечу, Паризу, Барселони, Мадриду, Милану, Лиону, Берлину, Дрездену, Тулузу, Токију, Сан Франциску, Лондону... Наступа са великим оперским дивама и под вођством најпознатијих светских диригената.
Двојица уметника бораве у Београду поводом учешћа на Новогодишњем оперском гала концерту који ће бити одржан 21. децембра у Великој дворани Центра “Сава”. Биће то њихов први заједнички наступ после паузе од 13 година.  
М.Б.