ГЛОБ ТЕАТАР 18. ЈУНА ГОСТУЈЕ СА "ХАМЛЕТОМ" НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

Гостовање помогли:

У оквиру светске турнеје, која је почела 23. априла и има за циљ да се обележи 450 година од рођења легендарног Вилијeма Шекспира, славни Глоб театар из Лондона гостоваће 18. јуна на Великој сцени Народног позоришта са "Хамлетом у режији Доминика Дромгула и Била Бакхурста.

Током ове двогодишње позоришне авантуре назване "Globe to Globe: Hamlet“, једна од Шекспирових најпознатијих и најизвођенијих трагедија биће одиграна у скоро свим земљама света.
Трупа ће прво обићи Европу, потом одлази на Карипска острва, Северну и Јужну Америку, па низ западну обалу Африке до Аустралије и острва Тихог океана, одакле ће се преко Индонезије, Јапана, Кине и Азије и источне обале Африке вратити назад у Енглеску.
Турнеја ће се завршити где је и почела - у Глобу, реплици елизабетанског позоришта на јужној обали Темзе у Лондону.
Планирано је да последње извођење буде одржано 23. априла 2016. године, када се навршавају четири века од смрти чувеног Вилијама Шекспира, за чије је стваралаштво Глоб театар нераскидивно везан.
Редитељ Питер Брук сматра да је Хамлет од свих Шексипрових комада најобухватнији и најуниверзалнији.
- Шест најједноставнијих речи у енглеском језику су "бити или не бити" (to be or not to be). Једва да постоји место на планети на коме те речи већ нису преведене. Играти "Хамлета" на изворном језику по целом свету је веома храбар и динамичан подухват - оценио је Брук.
На сцени тог култног позоришта, 11. маја 2012. године, у оквиру "Културне олимпијаде", са великим успехом премијерно је изведена представа Народног позоришта у Београду - Шекспиров "Хенри Шести" у режији Никите Миловојевића.
Посебан значај овог наступа представља и чињеница што се са сцене тог митског позоришта први пут, у 400 година постојања, чуо српски језик, што, заиста, представља велику част и служи на понос и Народном позоришту и Србији.
Културна олимпијада почела је 23. априла као увертира Летњим олимпијским играма, а током шест недеља позоришне трупе из 37 земаља приказале су свих 37 Шекспирових дела на исто толико језика.
Улазнице, по цени од 3500, 2000 и 500 динара, могу да се набаве на благајни Народног позоришта од петка 18. априла.
М.Б.

Више о турнеји Глоб театра можете сазнати ОВДЕ

 

Разговор са редитељем Домиником Дромгулом, објављен 31. маја у "Позоришним новинама"

                                       Kулом од кофера у свет

У оквиру светске турнеје, која је почела 23. априла и има за циљ да се обележи 450 година од рођења легендарног Вилијeма Шекспира, славни Глоб театар из Лондона гостоваће 18. јуна на Великој сцени Народног позоришта са „Хамлетом у режији Доминика Дромгула и Била Бакхурста.
Током ове двогодишње позоришне авантуре назване „Globe to Globe: Hamlet“, једна од Шекспирових најпознатијих и најизвођенијих трагедија биће одиграна у скоро свим земљама света.
Трупа ће прво обићи Европу, потом одлази на Карипска острва, Северну и Јужну Америку, па низ западну обалу Африке до Аустралије и острва Тихог океана, одакле ће се преко Индонезије, Јапана, Кине и Азије и источне обале Африке вратити назад у Енглеску.
Турнеја ће се завршити где је и почела - у Глобу, реплици елизабетанског позоришта на јужној обали Темзе у Лондону. Планирано је да последње извођење буде одржано 23. априла 2016. године, када се навршавају четири века од смрти чувеног Шекспира, за чије је стваралаштво Глоб театар нераскидивно везан.
Редитељ Дромгул сматра да ова турнеја представља идеалан начин да се још једном потврди чињеница да је Шекспир „био задивљујући уметник чији су уметнички домети већ освојили многе географске површине, по мом мишљењу, више од било ког другог писца у историји".
„Наша жеља је да његова дела допру још и даље. Наравно, у многим местима где ћемо гостовати, публика већ темељно познаје Шекспирова дела – међутим, у неким другим местима ће бити људи који никад нису чули за њега. Надамо се да ће нам ово обезбедити свеж и нов приступ драми, па ће та извођења представљати обострани процес учења. Овом турнејом, такође, прослављамо и чињеницу да је Глоб развио одличну мрежу међународних односа и пријатељстава. Што је уједно и пут којим свет иде" - сматра господин Дромгул.
Према његовим речима, ова продукција „Хамлета“ окупља међународну глумачку екипу са људима који долазе из различитих култура и позоришних традиција и са собом доносе различите идеје.
„Глумачка екипа се састоји од 12 глумаца који ће се смењивати. Они ће заједнички тумачити исте улоге, па ће моћи да се одморе и освеже. Равири Паратен, који је играо у „Јахачу на китовима“, је краљ маорске глумачке сцене на Новом Зеланду. Он ће тумачити Клаудија и Полонија. Један од наших Хамлета, Лади Емерува, је из Нигерије; други, Наем Хајат, потиче из муслиманске породице из источног Лондона. Ту је и Џенифер Леонг као једна од наших Офелија. Она је штићеница Танг Шу-винг позоришта из Хонг Конга, које је представило „Тита Андроникуса“ у оквиру фестивала „Globe to Globe 2012“ - открива Дромгул.
На питање зашто је одлучено да се на једну овакву турнеју иде управо с „Хамлетом", он објашњава да је то урађено зато што је реч о комаду који је „тако леп и савршен у својој форми" и наглашава да ће током ове велике двогодишње позоришне авантуре публика на свим меридијанима биту у прилици да погледа једну нову, свежију верзију те класичне Шекспирове трагедије.
„Представа треба да сазри на овом путовању; глумци ће расти с њом и ко зна шта ће се све успут догодити са њом на овом путовању око света. „Хамлет“ је такође представа која је прилагодљива; она се може на различите начине тумачити на различитим местима. У неким местима ће бити изазовна за размишљање, у неким местима ће бити инспиративна, а у неким утешна. Теме „Хамлета“ које се тичу родитеља и деце, побуне и депресије јесу прилично универзалне", подсећа Дромгул.
Говорећи о свевремености најпознатијег Шекспировог комада, Дромгул констатује да је „изненађујуће колико је он и даље актуелан и моћан".
„Чини се да његова популарност чак и расте у току последњих двадесет година. Мислим да ће и даље расти у току следећих стотинак година, зато што смо сведоци великог ентузијазма за Шекспира, на пример у Кини, а знамо да се то дешава и у Индији", примећује Дромгул и додаје да ће костими и сценографија за „Хамлета" бити веома сведени.
„Што се костима тиче, комбиноваћемо елизабетанске облике и силуете са модернијим елементима. То ће помало личити на одећу путујућих глумачких трупа из 30-их година прошлог века. А што се сценографије тиче, развили смо више различитих опција за скромне, неоптерећене детаљима, сценографије за гостовања по Великој Британији и у иностранству. За „Хамлета“ нећемо чак користити ни камион за преносиву бину. Пртљаг, читава кула од кофера, ће бити наша сцена", поручује Дромгул.
Микојан Безбрадица

Антрфиле
Располагање временом
Током турнеје, глумац Берус Кан у алтернацији са неким колегама, играће чак четири лика - Хорација, Розенкранца, Лаерта и Гилденстерна
„Доста сам радио на тексту пре него што смо почели с пробама, али сам се трудио да не залазим превише у одређене ликове и трудио сам се да будем отворен за нове идеје. Сада сам свестан да је у питању располагање временом – не можете уложити пуно времена у тумачење једног лика ако тумачите њих једанаест. Уз то, учимо све песме, плесове, свирање на разним музичким инструментима. Имам слуха па свирам на врсти ирског добоша. При томе се не налазим у зони где сам сигуран у себе, што мора да је добра ствар".

{{YOUTUBE 320 180 hiH_KTWsLRw}}