Vesti

BUGARSKA UMETNICA ELENA BARAMOVA GOSTOVALA U VERDIJEVOM “DON KARLOSU”, POSVEĆENOG BRANKU PIVNIČKOM

14 jun 2017

Sopran iz Bugarske Elena Baramova, u ulozi Elizabete, gostovala je u sredu 14. juna u Verdijevoj operi “Don Karlos”, čije je izvođenje bilo posvećeno čuvenom srpskom operskom umetniku i nekadašnjem direktoru Opere Narodnog pozorišta Branku Pivničkom (1917–1983).
Pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, u naslovnoj ulozi nastupio je tenor Dušan Plazinić, rolu kralja Španije Filipa pevao je bas Ivan Tomašev, mecosopran Višnja Popov dočarala je lik španske plemkinje Eboli, bariton Vladimir Andrić bio je španski plemić Rodrigo, a bas Dragoljub Bajić - Veliki inkvizitor.
Uloge su ostvarili i Vuk Matić (Fratar), Dragana Tomić (Tebaldo), Mirjana Begenišić (Glas sa neba), Slobodan Živković (Grof Lerma) i Igor Matvejev (Kraljevski herald).
U ovoj operi u četiri čina (sedam slika) učestvovao je Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.
Koncertmajstor je bila Vesna Jansens, a šef Hora Đorđe Stanković.
Režiju Mladena Sabljića iz 1992. godine, obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.
Scenografiju je uradio Vladimir Marenić, kostime Ljiljana Dragović, a koreografiju Vladimir Logunov.
Verdijev „Don Karlos“, napisan po porudžbini Pariske opere, premijerno je izveden u francuskoj prestonici 1867. godine.
Libreto, prema Šilerovoj drami, napisali su Žozef Meri i Kamij di Lokl, a radnja se dešava u Španiji oko 1560. godine.
M.B.

 

Elena Baramova

Elena Baramova je rođena u Bugarskoj. Diplomirala je opersko pevanje na Nacionalnoj muzičkoj akademiji „Pančo Vladigerov“ u Sofiji, u klasi profesorke Konstance Vačkove. Usavršavala se na Akademiji „Boris Kristof“ u Rimu, gde joj je mentor bila Mirela Paruto.
Od 2001. godine, Elena Baramova je nastavila studije kod Gene Dimitrove. Tokom te i naredne godine, učestvovala je na koncertima sa Genom Dimitrovom u Bugarskoj, Beču, Pragu i Budimpešti.
Mlada umetnica je dobitnica raznih nagrada na prestižnim međunarodnim takmičenjima: Međunarodno takmičenje „Hulijan Gajare“ – Pamplona sa Hoze Karerasom kao producentom; zatim, bila je laureat na Međunarodnom takmičenju „Hristo Brambarov“, dobitnica prve nagrade za najbolje izvođenje mađarskih i bugarskih pesama – Mađarski institut kulture u Sofiji, te dobitnica druge nagrade na Međunarodnom operskom takmičenju „Rijeka belkanto“ u Hrvatskom nacionalnom teatru u Rijeci.  
Elena Baramova je nastupala u Nacionalnoj operi u Sofiji kao Dona Elvira u operi Don Đovani, Ledi Magbet u Magbetu, Elvira u Ernani, Mini u Devojka sa zapada, kao i u naslovnim ulogama u operama Toska, Turandot i Norma.  
Gostovala je u ulozi Aide u Poljskoj nacionalnoj operi, na Operskom festivalu u Avenšu – Švajcarska, Klasika na otvorenom u Soloturnu – Švajcarska, u Tajpej areni u Tajvanu – koprodukcija Operskog teatra iz Rima i Simfonijskog orkestra Tajpeja, na Festivalu opere u Meranu – Italija, u Operi u Kairu – Egipat, uključujući i „Monumentalne operske produkcije na otvorenom“ u Berlinu, Karlsruhu, Štutgartu, Visbadenu i u Amfiteatru u Hanau u Nemačkoj, sa gostovanjima u Španiji, Portugaliji, Francuskoj, Holandiji i Belgiji.
Elena Baramova je nastupala kao Ledi Magbet u Verdijevom Magbetu u Salcburgu – Austrija, u Teatru u Alikanteu – Španija, Teatru Vjelki Lođ – Poljska i prilikom gostovanja u Holandiji i Belgiji.
Pevala je ulogu Amelije u Balu pod maskama u Operi u Kairu – Egipat, Teatru Servantes u Malagi – Španija i u Auditorijumu u Mursiji – Španija.  
Elena Baramova je doživela veliki uspeh kao Abigaila u operi Nabuko u Teatru Vjelki – Poljska nacionalna opera, u Praškoj operi – Republika Češka, Estonskoj nacionalnoj operi, Teatru u Saragosi – Španija, Teatru u Merinjaku – Francuska, Teatru  u Briselu, zatim u teatrima u Antverpenu, Gentu i Haseltu u Belgiji, uključujući i „Monumentalne operske produkcije na otvorenom“ u Hanoveru, Karlsruhu, Kelnu, Štutgartu, kao i u Amfiteatru u Triru i Amfiteatru u Hanau u Nemačkoj, sa gostovanjima u teatrima u Italiji, Francuskoj i Španiji.
Naslovnu ulogu u Pučinijevoj operi Turandot, Elena Baramova je tumačila na Lirskom festivalu na trgu u Masi Maritima – Italija, Teatru u Ripatranzoneu – Italija, Teatru Danuncio u Peskari – Italija, Operi de Masi u Parizu – Francuska, Teatru Forum u Frežisu – Francuska, Praškoj državnoj operi – Republika Češka, Tokijskom teatru – Japan, Teatru Aiči Prefekture u Nagoji – Japan, Nacionalnoj memorijalnoj dvorani u Tajpeju – Tajvan, Nacionalnom kulturnom centru „Čang Kaj-Šek“ – Tajvan.  
Ulogu Toske je tumačila u Teatru Vjelki Lođ – Poljska, Operi u Kairu – Egipat, na festivalima u Šatodenu, u teatrima u Aneu, Sent-Lobu i Ruj-Malmezon u Francuskoj, kao i u Hirsauu u Nemačkoj.  
U njene zapažene uloge spadaju uloga vojvotkinje Elene u grčkoj produkciji opere Sicilijansko večernje u Koncertnoj dvorani Megaron u Atini – Grčka, te uloga Dona Elvire u Don Đovaniju na festivalu Klasika na otvorenom u Soloturnu – Švajcarska, Leonora u Trubaduru u Teklenburgu – Nemačka, Markiza Pođo u Jedan dan vlasti u Državnoj operi Stara Zagora, uloga Elvire u Ernani na Međunarodnom muzičkom festivalu „Leto u Varni“ i u Nacionalnoj operi u Sofiji.
Elena Baramova je kao gostujuća solistkinja nastupala na brojnim koncertima sa Orkestrom Kanazava u Japanu, Orkestrom Konzervatorijuma u Bernu u arenama u Avensu – Švajcarska, Filharmonijskim orkestrom iz Sofije – Bugarska. Nastupala je na koncertu povodom stogodišnjice rođenja Borisa Kristofa u Kući UNESKO-a u Parizu, Francuska, i učestvovala je na Operskom gala koncertu italijanske muzike u Bad Emsu u Nemačkoj.
U prošloj sezoni, 2015/2016. godine, Elena Baramova je pevala ulogu Turandot na festivalu Dani lirike Šartra i Er-i-Loara, uključujući i nastup u Teatru u Šartru, Teatru u Aneu, Teatru u Bijaricu i Tionvilu u Francuskoj. Istu ulogu je tumačila i prilikom gostovanja ove produkcije u Japanu.
Tokom protekle sezone Elena Baramova je i prvi put nastupila u ulozi Rozalinde u operi Slepi miš u Državnoj operi u Staroj Zagori.
Ostali nastupi tokom prošle sezone uključuju: Abigaila u Nabuku u Antičkom forumu Avgusta Trajana, kao i Abigaila u Nabuku i Turandot u Državnoj operi u Ruseu.
Njeni planovi za sezonu 2016/2017, uključuju Turandot (naslovna uloga) u Teatru Vjelki Lođ – Poljska.