Vesti

Drama „Nečista krv“, zbog velikog interesovanja publike, 1. novembra na Velikoj sceni, ulaznice u prodaji od 21. oktobra (na blagajni Narodnog pozorišta i onlajn)

21 oktobar 2020

Zbog velikog interesovanja publike, 1. novembra na Velikoj sceni (20,00) biće izvedena drama „Nečista krv“, prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića.

Ulaznice mogu da se kupe onlajn, kao i na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu.  

U novoj verziji „Nečiste krvi" nema folklornih elemenata, niti jezika starog Vranja, ali ima svevremene priče ne samo o ljubavi, nego i o strasti, čežnji i patnji, kako ličnoj, tako i porodičnoj.

Svi junaci su zadržali karakteristike koje su imali i kod Bore Stankovića, ali im je dat i „savremeni dodir” kroz govor i situacije u kojima se nalaze.

Gordu i strastvenu Sofku, koja se inati sa svojom sudbinom, tumači Jovana Stojiljković, njenog oca – efendi Mitu, koji ju je zbog novca izdao i prodao kao stvar, igra Nebojša Dugalić, lik Gazda Marka, bogatog seljaka koji u sebi nosi neiživljenost i promašenost života, poveren je Nenadu Jezdiću, a Tomče, njegovog sina i Sofkinog muža – Pavlu Jeriniću.

U ovoj veoma snažnoj priči o ljubavi i njenim raznim vidovima, ali i o tome kako je ljubav nestala između ljudi, uloge tumače i Nataša Ninković (Todora, Sofkina majka), Dušanka Stojanović Glid (Stana, Markova žena), Zlatija Ocokoljić Ivanović (Stoja, Todorina sestra), Ljiljana Blagojević (Magda, sluškinja), Radmila Živković (Simka, „kupačica“), Tanasije Uzunović (Arsa, Markov sluga), Nikola Vujović (Vanko, sluga mutavac) i Stefan Kalezić (Mali Tomča).

U predstavi učestvuje i operski pevač, bariton Nebojša Babić koji u sceni svadbe, uz klavirsku pratnju Tanje Ščerbak, izvodi vanvremensku kompoziciju „Moja poslednja i prva ljubavi", na tekst i muziku Kemala Montena, sa kojom je Tereza Kesovija 1986. godine ubedljivo trijumfovala na Međunarodnom muzičkom festivalu „Mesam", u Beogradu.

Dramaturg je Molina Udovički Fotez, scenografiju je kreirala Vesna Popović, kostime Marina Vukasović Medenica, kompozitorka je Anja Đorđević, a koreografkinja Andreja Kulešević.

Podsetimo i da je Nenad Jezdić za ulogu Gazda Marka dobio Nagradu za glumačku bravuru na 14. Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu, Nagradu za najboljeg glumca na 27. Međunarodnom festivalu klasike „Vršačka pozorišna jesen”, Nagradu Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta u sezoni 2018/2019 i Nagradu „Raša Plaović“ za najbolje glumačko ostvarenje na beogradskim scenama između dva Dana pozorišta (2018-2019), dok je Jovani Stojiljković, za ulogu Sofke, pripala Nagrada „Ružica Sokić”, za najbolje glumačko ostvarenje u pozorišnoj sezoni 2018/2019 i Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta u sezoni 2018/2019.

„Nečista krv“ osvojila je Nagradu Narodnog pozorišta u Beogradu za najbolju predstavu u okviru repertoara Narodnog pozorišta u periodu od 22. novembra 2018. godine do 10. novembra 2019.

Predstava je premijerno izvedena 12. aprila 2019. godine na Velikoj sceni.