Vesti

KNjIŽEVNICA GORDANA KUIĆ POKLONILA KULTURNA DOBRA MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

11 mart 2011

Književnica Gordana Kuić, autorka jednog od najtiražnijih romana na srpskom jeziku svih vremena - „Miris kiše na Balkanu", prema kojem je snimljena i istoimena televizijska serija, poklonila je Muzeju Narodnog pozorišta više kulturnih dobara.

Na ceremoniji primopredaje, održanoj u petak 11. marta, gospođa Kuić uručila je upravniku Narodnog pozorišta Božidaru Đuroviću album sa novinskim člancima, intervjuima, kritikama i karikaturama svoje tetke, balerine Riki Levi, njene fotografije iz raznih predstava, brojne crno bele fotografije baletskih umetnika i baletskog ansambla...
U ime Kuće, Đurović se zahvalio na poklonima koji će, kako je naglasio, dodatno obogatiti muzejsku zbirku i istakao da mu je veoma drago što se Riki Levi, posle toliko godina, „na ovaj način, simbolično, vratila u Nacionalni teatar“.
On je dodao da će svi darovi „biti brižljivo čuvani u depou Narodnog pozorišta i izlagani zavisno od potreba i programa koje ima naš muzej“.  
Gordana Kuić je izrazila oduševljenje izgledom Muzeja Narodnog pozorišta i kazala da su njena dobra „sada na pravom mestu“.
- Smatrala sam da je najprirodnije da ovo poklonim Nacionalnom teatru u kojem je Riki provela ceo svoj radni vek i odigrala razne role – rekla je ona.
Susretu je prisustvovala i balerina Narodnog pozorišta Aleksandra Bibić, koja u televizijskoj seriji „Miris kiše na Balkanu" tumači lik Riki Levi.
M.B.