Vesti

MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA POKLONjENA KULTURNA DOBRA JOSIPA RIJAVECA

12 april 2011

Kćerka Josipa Rijaveca, gospođa Tatjana Rijavec Ćurčić i njen suprug Milorad Ćurčić, poklonili su u utorak 12. aprila Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu razna kulturna dobra koja su pripadala tom tenoru svetskog glasa.

Na ceremoniji primopredaje, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović kazao je da se slavni umetnik, zahvaljujući poklonima bračnog para Ćurčić, vraća u Nacionalni teatar „na jedan poseban način“.
- Narodno pozorište će umeti da se gospodina Rijaveca seti kada za to dođe pravo vreme tako što ćemo upoznati mlađe generacije sa tim zaista, velikim umetnikom – najavio je on.
Tatjana Rijavec Ćurčić je istakla da je veoma uzbuđena, ali i zadovoljna što je u prilici da jedan deo velike zaostavštine svog oca pokloni Muzeju Narodnog pozorišta.
- U Beograd je došao daleke 1920. godine i ceo život bio je vezan za njega. Kad je završio karijeru, ostao je u Beogradu. Tu je bio profesor, tu je i umro – rekla je kćerka Josipa Rijaveca koji je rođen 1890. godine u Sloveniji.
Rijavec, jedan od utemeljivača Beogradske opere, veliki deo svoje izvođačke i pedagoške karijere proveo je u Beogradu, gde je zasnovao i porodicu, zahvaljujući kojoj je i sačuvana obimna dokumentacija o njegovom radu.
Posle Drugog svetskog rata posvetio se pedagoškom radu na Muzičkoj akademiji u Beogradu na kojoj je, između ostalog, bio i profesor poznatoj divi Biserki Cvejić. Pevačku karijeru započeo je u mladosti u Trstu, a zatim nastavio u Zagrebu, Ljubljani, Beču, Berlinu, Pragu, Parizu, Buenos Airesu i drugim muzičkim metropolama. U kritikama je svojevremeno upoređivan sa slavnim savremenikom Karuzom. Blisko je sarađivao i prijateljevao sa maestrom Pjetrom Maskanjijem. U svom repertoaru je imao sve velike tenorske uloge, često je na koncertima izvodio najlepše arije svetskih kompozitora, ali je uvek, kada je bio u mogućnosti, pevao i solo pesme slovenačkih, hrvatskih i srpskih kompozitora.
Među kulturnim dobrima poklonjenim muzeju nalaze se slika scenografije za predstavu „Madam San Žen“ (autor Petar Pašić), video projekat Josip Rijavec „Na obilasku pri Jovanu Šajnoviću“, zahvalnica-čestitka sa posvetom kompozitora Maskanjija za izvođenje “Kavalerije Rustikane” 1939. godine, knjiga „Josip Rijavec –Tenor svetskog glasa (1890-1959)“, nekoliko plaketa u bronzi i bar-reljefu, razne fotografije...
M.B.