Vesti

KOSTIMOGRAFKINjI OLGI MRĐENOVIĆ URUČENA NAGRADA „MIOMIR DENIĆ”

28 jun 2011

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović uručio je u utorak 28. juna Olgi Mrđenović novoustanovljenu nagradu Narodnog pozorišta „Miomir Denić“, koja se dodeljuje mladim kostimografima i scenografima do 40. godine života.

Na svečanosti održanoj na Velikoj sceni, uoči početka baletske predstave “Bajadera”, Đurović je kazao da je odluku o nagradi jednoglasno doneo žiri u sastavu Geroslav Zarić (scenograf i predsednik žirija) i članovi Aleksandar Denić, scenograf, i Mališa Đurašinović, direktor Tehnike Narodnog pozorišta.
Upravnik Nacionalnog teatra je podsetio da je ta Kuća pre godinu dana ustanovila četiri nove nagrade – za baletsku umetnost „Radomir Vučić“, za opersku umetnost „Oskar Danon“, za dramsku umetnost „Petar Banićević“ i za scenografiju i kostimografiju „Miomir Denić“.
Prema njegovim rečima, pomenuta priznanja imaju za cilj da ukažu na one umetnike koji već u mladosti pokazuju veliku umetničku zrelost, ali i da se prisetimo nekih velikih i značajnih ljudi koje smo, možda, malo zaboravili.
Mrđenovićeva je izjavila da je veoma srećna što je baš ona prvi laureat ove izuzetne nagrade i istakla da je ta činjenica „u isto vreme i obavezuje za neki budući rad“.
- Živeći pozorišni život, i kao njegovi saučesnici u stvaranju i kao njegova publika u doživljenoj emociji, nižu nam se iskustva koja su zasnovana na svim onim lepotama i strahotama našeg trenutka na putu civilizacije. Taj trenutak ima balast ubrzanja sa kojim  se mora  živeti, misliti i stvarati, ima olakšice ali i mane tehnološkog napretka koje nas mame da se udaljimo od likovne poetike na sceni. Mladi autori i mlada publika, svako u svom kreativnom aktu, treba da pronađu meru i sačuvaju pozorište. Nagrada „Miomir Denić” je ustanovljena upravo u želji da se njome istakne mladi autor, koji će u likovnost pozorišne umetnosti uneti novu energiju novog vremena, ali i sačuvati profesionalno poštovanje prema očuvanju pozorišne tradicije u svim segmentima procesa stvaranja predstave. Kostimograf Olga Mrđenović je u ovoj sezoni bila vrlo uspešan autor kostima za dve dramske predstave, „Državni službenici” i „Misis Tolstoj”, i za baletsku predstavu „Bajadera”. To je bio i najsloženiji kostimografski zadatak u ovogodišnjoj produkciji Narodnog pozorišta, budući da baletska umetnost pred kostimografa postavlja specifične zahteve, a rezultat ne može biti dobar bez poznavanja umetničkih zanata, kao i potreba samih izvođača. Svojim radom na baletu “Bajadera” Mrđenovićeva je izuzetno doprinela likovnom nivou predstave, podarivši svoj autorski pečat, istovremeno poštujući tradicionalnu postavku koreografije Gabrijele Komleve. Kao profesionalci, ali i kao publika, uživali smo u stilizaciji tradicionalnog kostima Indije, u bogatstvu kolorita i formi, ali i kao retko kada, u mnoštvu likovnih intervencija kojima su kostimi dorađeni. Dodajmo još i to da, dodeljujući Nagradu Olgi Mrđenović, pokazujemo da, kao kolege i saradnici, cenimo kreativnost, visoki nivo profesionalizma, te sposobnost da se organizaciono veoma precizno odgovori na potrebe produkcije, u okviru postojećih radioničkih kapaciteta – navedeno je u obrazloženju žirija.
M.B.