Vesti

Ministarka kulture Albanije Mirela Kumbaro Furdži posetila Narodno pozorište u Beogradu

20 oktobar 2017

Delegacija ministarstva kulture Republike Albanije, na čelu sa ministarkom Mirelom Kumbaro Furdži, posetila je u petak 20. oktobra Narodno pozorište u Beogradu.

U otvorenom i srdačnom razgovoru sa upravnikom Dejanom Savićem, razmatrane su mogućnosti kulturne saradnje i razmene programa i projekata među nacionalnim ustanovama kulture.

Ugledne goste, u toku dana primili su i zamenik upravnika Nacionalnog teatra Aleksandar Stamatović, direktor Sektora stručnih i opštih poslova Samur Ranković i v.d. direktora Opere Janko Sinadinović koji su gospođi Kumbaro Furdži uručili repliku Pečata Narodnog pozorišta i foto-monografiju „Skrivena lepota“, u kojoj se na 140 strana nalaze portreti članova Drame, Baleta i Opere, enterijeri zgrade, dešavanja „iza kulisa“...

U okviru posete, gosti su obišli zgradu i Muzej pozorišta, a sa veoma bogatim istorijatom i repertoarom Narodnog pozorišta, kao i načinom funkcionisanja naše značajne srpske kulturne institucije, koja će uskoro proslaviti 150 godina postojanja, detaljno ih je upoznao direktor Muzeja Dragan Stevović.

Takođe, na licu mesta imali su i priliku da se upoznaju sa procesom kreativnog rada u  nekoliko pozorišnih radionica.

M.B.