Vesti

Narodno pozorište na mapi prestižnih teatara sveta

27 maj 2021

Narodno pozorište u Beogradu, imalo je tu čast da bude na mapi 30 odabranih teatara iz celog sveta, kao jedan od protagontista događaja, koji je u ovoj 2021. godini izazvao ogormnu pozornost evrospke muzičke i operske javnosti, zahvaljujući angažmanu prvakinje Beogradske opere Jadranke Jovanović, kao člana žirija jedinstvenog međunardonog takmičnjenja SOI italinaske operske škole Fiorenca Ćedolins za operske pevače.

Međunarodni žiri od 84 istaknuta stručnjaka, činila je evrpska elita posvećena klasičnoj muzici i operskom pevanju, među kojima se izdvajaju svetski poznati pevači: Roberto Alanja, Ramon Vargas, Ana Piroci, Džesika Prat, Karlos Alvarez, Bruno de Šimone, Vladimir Stojanov, Ildar Abdrazakov…uz prvakinju Jadranku Jovanović i renomiranog soprana Fiorencu Ćedolins kao predsednika žirija, ostale članove činili su direktori operskih kuća i šefovi dirigenti: Real iz Madrida, Sao Paolo iz Brazila, Kraljevske opere u Liježu, teatra Maestranca u Sevilji, Teatra u Velansiji, Teatra Zarzuele u Madridu, kao i operskih teatara Moskve, Las Palmasa, Tuluza, Ženeve, Pekinga, Bolonje, Torina… Radijskog nacionalnog orkestra iz Argentine, Festivala Doniceti u Bergamu, Fondacije Pergolezi, kao i drugi izuzetni umetnici.

U ime Narodnog pozorišta u Beogradu, Jadranka Jovanović ujedno i mentor Operskog studija „Borislav Popović”, pri Nacionalnom teatru, specijalnu nagradu dodelila  je najmlađoj učesnici takmičnja, osamnaestogodišnjem sopranu iz Portugala Konstanci de Sousa e Melo, koja je skrenula pažnju na sebe izuzetnim talentom, interpretirajući ariju Travijate, "Addio del passato" u muzičkom video spotu, koji je na svoj mladalački način sama osmislila i režirala.

Na ovom takmičenju pored glavnih nagarada iz kategorije opere, operete, zarezuele i lida, bilo je dodeljeno i čitav niz različitih nagrada teatara, pojedinaca, dirigenata, ali ono što je najvažnije, mnogorojni direktori prestižnih teatara već su pozvali na audicije ili angažovali značajan broj učesnika takmičenja, neovisno od toga da li su osvojili nagrade. Na ovom takmičenju i publika je bila važan deo žirija, glasajući preko interneta.

„Veoma smo cenili profesionalizam, spremnost, veliki angažman i humanost gospođe Jovanović, posebno u želji da dodelimo Specijalnu nagradu Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, od 500 € najmlađem takmičaru, portugalskom sopranu Konstanca de Sousa e Melo, koja je veoma srećna i zahvalna Pozorištu i gospođi Jovanović na ovom priznanju”- ističe se u saopštenju takmičenja.

Ovo takmičenje prvo na svetu organizovano u potpunosti na internetu, završilo se daleko iznad svih očekivanja nakon samo 14 meseci od osnivanja. Revolucionarno je promenio format takmičenja u pevanju, obraćajući se publici na internetu i društvenim mrežama.
Učestvovalo je 247 takmičara iz celog sveta slanjem isto toliko video snimaka snimljenih u sopstvenoj produkciji, gde se ocenjivala gluma, režija, inscenacija kao i glas.

Dešavanja i snimke sa takmičenja videlo je 1.400.000 ljudi na FB,  od toga je bilo 700.000 pregleda, publika je glasala sa 50.000 glasova, nagradila je mlade umetnike sa 30.000 lajkova i bilo je 10.000 deljenja.

Veb je odgovorio impresivnim brojevima, čime je postignut ambiciozni cilj širenja operskog pevanja na širu javnost pozitivnom upotrebom društvenih mreža, omogućavajući takmičarima da pokažu sve umetničke kvalitete koje ocenjuje žiri najvišeg međunarodnog nivoa.

 

 

Galerija