Vesti

Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, gostuje 4. juna na Sceni „Raša Plaović“ sa predstavom „Slika nepoznatog“

2 jun 2023

Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, gostovaće 4. juna na Sceni „Raša Plaović“ (20,30) sa predstavom „Slika nepoznatog“ inspirisanom romanom Miodraga Kajteza „Izložba" koji se bavi ljudskim sudbinama.

Komad, urađen u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem, režirao je Nikola Zavišić koji je sa Unom Đelošević i autor adaptacije.

Reč je o veoma živopisnoj, neobičnoj i koloritnoj predstavi čija se radnja odvija istovremeno u nekoliko nivoa, a stručna kritika ju je opisala kao „mračni cirkus ili horor mjuzikl“.

„Ovaj roman zaista je pun, gust, teško prohodan, posebno za pozorišnu razradu. Ipak, deluje nam da smo uspeli da stvorimo autentičan svet na sceni, koji jeste potekao iz romana, ali se onda tokom svoga toka pretvorio u niz različitih rečica od kojih svaka ima svoju priču, da bi se na kraju krajeva sve našle u jednoj široj, većoj i sveobuhvatnijoj priči o svima nama, ali i u svima nama. Ova je predstava u najboljem slučaju jedan svet za sebe u koji će publika ući radoznala i iz koga neće izaći nesrećna, a ako smo uspeli da im damo i više, naša sreća biće ogromna", poručuju Una Đelošević i Nikola Zavišić koji potpisuje i scenografiju.

Una Đelošević je bila zadužena i za koreografiju, dramaturg je Đorđe Milosavljević, a deo autorskog tima su i Blagovesta Vasileva (realizacija scenografije) i Vesna Teodosić (kostimografija i idejno rešenje plakata).

Uloge tumače Igor Filipović (k.g.), Sara Simović (k.g.), Stefan Starčević (k.g.), Stefan Juanin, Miljan Vuković, Jelena Šneblić Živković, Zbonko Gojković, Ivan Đorđević i Ljubiša Milišić.

Predstava je premijerno izvedena 15. oktobra prošle godine. 

Galerija