Vesti

OPERA “EVGENIJE ONjEGIN“, SA ZVEZDAMA BOLjŠOJ TEATRA, 11. JUNA U CENTRU „SAVA“

26 maj 2016

Opera Petra Iljiča Čajkovskog „Evgenije Onjegin“, sa troje gostujućih solista i dirigentom iz moskovskog Boljšoj teatra, biće izvedena 11. juna u Velikoj dvorani Centra „Sava“ (19,00), povodom ruskog nacionalnog praznika Dana Rusije.
Pod dirigentskom upravom Alekseja Bogorada, nastupiće zvezde tog čuvenog ruskog pozorišta Andrej Žilihovski (Onjegin), Ana Krajnjikova (Tatjana), Arsenij Jakovljev (Lenski) i prvaci i solisti Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Nataša Jović Trivić (Olga), Ivan Tomašev (Grjemin), Svetlana Lovčević (Larina), Dubravka Filipović (Filipjevna), Igor Matvejev (Trike), Predrag Gligorić (Rotni) i Mihailo Šljivić (Zarjecki).
U ovom klasičnom delu slavnog kompozitora, koje se izvodi prvi put posle dvogodišnje pauze, učestvuju Orkestar, Hor i ansambl Baleta Narodnog pozorišta.
Libreto, koga su napisali Čajkovski i Konstantin Šilovski, urađen je po istoimenom romanu u stihovima Aleksandra Puškina.
Predstava je premijerno izvedena na Velikoj sceni 12. juna 1999. godine pod dirigentskom upravom Bojana Suđića i u režiji Radoslava Zlatana Dorića. Njegovu režiju obnavlja Ivana Dragutinović Maričić.
Scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, kostime Ljiljana Orlić, a koreografiju Vladimir Logunov.
„Evgenije Onjegin“ je poslednji put bio na repertoaru Narodnog pozorišta 4. juna 2014. godine.
Na dosadašnjih 45. izvođenja, predstavu je videlo više od 22.000 gledalaca.
M.B.

IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE ODRŽANE 9. JUNA

BEOGRAD - Beograđani će u subotu, 11. juna, imati prilike da uživaju u operi "Evgenije Onjegin", koju će izvesti Ansambl Narodnog pozorišta i gosti iz Boljšoj teatra, a u okviru proslave Dana Rusije, najavljeno je na konferenciji za novinare.
Delo Petra Iliča Čajkovskog biće izvedeno u Sava centru, u 19 sati, pod dirigentskom palicom Alekseja Bogorada, dok će glavne uloge tumačiti sopran Ana Krajnikova (Tatjana), bariton Andrej Žilihovski (Onjegin), tenor Arsenij Jakovljev (Lenski), mecosopran Nataša Jović Trivić (Olga), sopran Svetlana Lopčević (Larina)...
Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić istakao je da će ta opera biti vrhunac sezone koja je na isteku.
"Narodno pozorište je pred krajem sezone i ovo gostovanje se uklapa u ono što smo najavili i obećali na početku sezone - da ćemo u operi i baletu imati velike i značajne goste", rekao je Savić, dodajući da je siguran da će to biti veče po kojem će se pamtiti ova sezona.
Savić očekuje da to bude autentično izvođenje opere po kojoj je Boljšoj teatar poznat.
Govoreći o dugogodišnjoj saradnji sa Boljšoj teatrom, Savić je rekao da Narodnom pozorištu ne treba specijalni povod za to, ali da je ovog puta to 12. jun - Dan Rusije, a da je izvođenje opere "Evgenije Onjegin" deo proslave tog praznika.
Gosti iz Rusije su poručili da se raduju nastupu pred Beograđanima, koje su ocenili kao publiku na najvišem kulturnom nivou.
"To se vidi po načinu na koji se beogradska publika ponaša, kako sluša muziku i gleda predstave", rekao je Bogorad, dodajući da je velika sreća nastupati pred onima koji vole i znaju muziku.
Bogorad je rekao i da će Beograđani imati prilike da uživaju u jednoj od najintimnijih opera Čajkovskog, koja predstavlja enciklopediju ruske muzike.
Krajnikova je rekla da se nada da će u subotu u Sava centar doći mnogi ljubitelji opere, navodeći da ulogu Tatjane ne tumači prvi put, ali da je prvi put izvodi u tradicionalnoj režiji i postavci, što joj je veoma drago.
Jakovljev je govorio o gostoprimstvu u Beogradu, navodeći da je posle tri sata od dolaska zaboravio da nije kod kuće, te da je Srbija jedina zemlja na svetu u kojoj neko ko je Rus može da šeta i da se oseća potpuno bezbedno.
Najpopularnija ruska opera izvedena je prvi put 1897. godine, a to je bilo drugo delo sa kojim je Opera Narodnog pozorišta započela rad.
Režiju Radoslava Zlatana Dorića obnovila je Ivana Dragutinović Maričić, scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, kostime Ljiljana Orlić, a koreografiju Vladimir Logunov.
U izvođenju opere učestvovaće Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.
Cena ulaznica su 800, 1.000 i 1.200 dinara.