Vesti

OTKRIVANjE SPOMEN PLOČE POZORIŠNOJ DIVI NEVENKI URBANOVOJ U SREDU 28. MARTA

21 mart 2012

Spomen ploča Nevenki Urbanovoj biće otkrivena u sredu 28. marta u 12 časova na zgradi na Andrićevom vencu 8 u kojoj je živela ova pozorišna diva i nekadašnja prvakinja Nacionalnog teatra u Beogradu.

Spomen ploču je uradio njen suprug, akademski slikar Dimitrije Diško Marić.
Urbanova je rođena u Starom Bečeju 28. marta 1909. godine.
Članica dramskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, u kojem je radila do penzionisanja, postala je 1925. godine, posle audicije koju je prošla kod Milana Grola i Milana Kašanina.
Status prvakinje Narodnog pozorišta stekla je 1936. godine.
Tokom duge i plodne karijere ostvarila je više od 150 uloga od kojih su najznačajnije: Lola Montez („Opčinjeni kralj“), Gospođica Alvares u “Ono što se zove ljubav” (na slici), Barunica Kasteli („Gospoda Glembajevi“), Gospođa Erlin („Lepeza ledi Vindermir“), Julija („Obožavana Julija“), Serafina („Tetovirana ruža“)...
Bila je obožavana. I na sceni i u životu. Svoje obožavanje utisnuo je u glinu i mermer njen prvi suprug, pionir srpskog kubizma, Dušan Jovanović Đukin, a Diško Marić posvetio joj je ceo svoj život i svoje suptilne slike nežnog kolorita.    
Publika je volela njenu vitku ženstvenost, mazni ton, strasne impulse, duboku emotivnost, tananu inteligenciju i ono neizrecivo u daru svake rođene glumice.
Imajući u vidu njen doprinos razvoju srpske pozorišne umetnosti i neprolazan trag koji je ostao sačuvan kod mnogobrojnih poklonika glume Nevenke Urbanove, Muzej pozorišne umetnosti i Savez dramskih umetnika Srbije, dodelili su joj 1984. godine Nagradu za životno delo - Dobričin prsten.
Knjigu uspomena i portreta o kolegama savremenicima – „Svici koji slovima svetle“, objavila je 2001. godine.
Preminula je u Beogradu 7. januara 2007. godine.
M.B.